Počela je setva uljane repice.Vremenski uslovi su za taj posao dobri, a stručnjaci proizvođačima savetuju primenu pune agrotehnike kako bi ostvarili optimalne prinose. Uljana repica se može se sejati i u proleće, ali veći prinosi postižu se ozimim usevom. Jedna od najkritičnijih faza u proizvodnji uljane repice jeste setva. Na temperaturama koje su često iznad 30 stepeni, izazov za ratare je da suvo zemljište dobro pripreme, a nakon setve u tim nepovoljnim uslovima biljke treba i da isklijaju. Ana Marjanović Jeromela sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kaže da uzorni proizvođači već koriste poslednje kiše i povoljniju vlažnost zemljišta kako bi adekvatno pripremili zemljište. Pre svih tih poslova potrebno je analizirati zemljište kako bi đubrenjem obezbedili neophodne uslove za rast i razvoj biljaka. Nažalost, otkupna cena uljane repice zavisi uglavnom od cene na svetskom tržištu pošto gotovo celokupan rod izvozimo. #setvauljanerepice