Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Otvoren prvi azil za pčele

Odbegli rojevi pčela prvi put u Srbiji dobiće svoj dom, prenela je agencija Represent Communications. Na Svetski dan pčela počinje realizacija projekta u okviru kog će biti postavljen pčelinji azil u oglednom pčelinjaku "Košutnjak". Ovo je jedinstven smeštaj i pristup očuvanja zajednice pčela u Beogradu i Srbiji. Projekat će biti realizovan u saradnji Beogradskog pčelarskog udruženja (BUP) i kompanije "Delez Srbija" koja je zahvaljujući programu lojalnosti Pčelice stvaralice prikupila milion dinara za ovu namenu.

"Izuzetno je važno što će odbegle pčele imati svoj dom, zahvaljujući saradnji sa kompanijom Delez, a istovremeno i što će Beograd biti na mapi gradova u kojima će se očuvanje pčela, kao veoma važnih insekata za ljudsku ishranu, podići na viši nivo", rekao je predsednik BUP-a Stanko Rajić i dodao da pčele napuštaju svoje košnice usled raznih prirodnih i vanrednih okolnosti.

U Beogradu, prema podacima BUP-a, postoji nešto više od 3.000 odbeglih rojeva pčela, koji nastanjuju razna staništa, oluke, strehe, a nekada i delove objekata u kojima žive ljudi. Kompanija Delez Srbija uvidela je značaj da se ovim vrednim i nezamenljivim insektima pomogne da bezbedno nastave svoj život i kada ostanu bez svog prvobitnog doma, da pronađu novo stanište.

Smeštajni kapaciteti azila biće nekoliko desetina košnica, a iz Beogradskog udruženja najavljuju da veruju da će uspeti da pomognu svim vrednim insektima koji su izgubili svoj dom.

Foto: JumpStory (ilustracija)