Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Danas je Svetski dan močvarnih staništa, a obeležava se još od 1971. godine. Ovogodišnja je tema - revitalizacija reka.

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF provodi projekat "Revitalizacija Evropskog Amazona", a vrednost mu je gotovo pet miliona evra.

Njime će se revitalizovati vlažne livade uz reku Muru u Sloveniji, gde će se uspostaviti i model cirkularne ekonomije kroz tradicionalno stočarstvo u saradnji sa lokalnim poljoprivrednicima, lokalnim vrtićima i školama. U Hrvatskoj će se na reci Dravi, u blizini ušća reke Mure, povezati rukavac čime će se povećati retencijsko područje za vreme većih vodnih talasa te ponovo omogućili protok vode na popularnom kupalištu u blizini opštine Legrad. U Parku prirode Kopački rit čistiće rukavac i tako povezati Dunav sa Kopačkim jezerom koje je ujedno i najveća stajaća voda u parku.

U Srbiji će u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje raditi na konverziji iz plantaža hibridne topole u autohtonu heterogenu poplavnu šumu te uz to istražiti kako će se područje prirodno revitalizovati.

"Močvarna su staništa dom za čak 40 odsto svih vrsta, kao i za više od milijardu ljudi u svetu čija dobrobit direktno zavisi od njih. Stoga su investicije poput ove za Evropski Amazon, na čijem području živi oko milion ljudi, od direktne važnosti. Jedino tako možemo se suočiti s klimatskom i krizom biološke raznolikosti te ostvariti održivi razvoj", ističe Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

Foto: Facebook/Danijel Mirkov, Gornje Podunavlje