Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kaktus je moja omiljena biljka, jer ne mora često da se zaliva

Moje dete je zaljubljenik u kaktuse. Pa tako sam i ja morala da počnem da ih proučavam. Evo kako je sve počelo. Bile smo pre tri godine na manifestaciji "Novosadsko proleće" kada je Lana pitala da li bih joj kupila jedan mali kaktus. Bez razmšljanja sam joj uzela, a kada je počeo da điklja, shvatila sam da ne znam kada i kako treba da se presadi. U nekoj literaturi našla sam podatak da je najidealniji mesec za presađivanje mart. Taj naš jedan mali kaktus toliko se razgranao da je iz njega krenulo pet šest novih izdanaka. onda sam kupila nove posude, uzela rukavice, donela pesak i kupila zemlju te ga presadila. Uplašila sam se da će se nesrećnik osušiti, ali nije. Sada su opet podivljali i pripremam se za presađivanje, ali me mrzi pošto me je prošli put i kroz rukavice izbockao.

Elem, za ove tri godine saznala sam da kaktus više voli pesak od vlage, pa zato u glinenu saksiju jednom nedeljno dodajte supenu kašiku peska, jer će on obaviti drenažu podloge, kaktus će izgledati lepše, a one vrste koje cvetaju davaće krupnije cvetove.


Mada obi feng šuovci ne preporučuju kaktus u stanu, ove boljke su idealne za osobe koje zaboravljaju da zalivaju cveće, jer ne zahtevaju preteranu negu.

- Sve vrste kaktusa imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to je da ne vole previše vode, što je u mom slučaju super. Njih možete zalivati jednom u desetak dana. Kupil sam prvo plastične saksije, a pošto su i njima nešto stagnirali, pročitala sam i odmah pohrlila u radnju te kupila glinene, pomešala sam zemlju sa peskom i kamenčićima, jer ovi prirodni sastojci upijaju višak vlage i čine da zemljište bude istovetno onom u prirodnim uslovima.


- U glinenim posudama zemlja se umereno suši, dok u plastičnim saksijama zemlja gubi vlagu samo na površini, pa koren može da propadne usled veće količine vlage.

Ukoliko nameravate da saksije sa kaktusima ovoga leta iznesete na terasu ili u baštu, trebalo bi da odaberete tmuran dan i da biljke odmah po iznošenju poprskate vodom u koju ste dodali sredstvo protiv gljivica. Kada kaktus počne da raste, što ćete ustanoviti po zelenoj glavi biljke, možete da ga zalijete, najbolje preko tacne u kojoj se nalazi saksija.

Kaktuse bi trebalo uneti u kuću pre nego što spoljašnja temperatura vazduha padne ispod pet stepeni. Posle „selidbe“ biljke držite blizu izvora toplote, a kada se adaptiraju na nove uslove, čuvajte ih u prostoriji u kojoj je temperatura vazduha od 12 do 15 stepeni.