Svi putevi danas vode u Futog, "prestonicu" kupusa, nadaleko čuvenih bledozelenih glavica, bez čijih se kiselih listova ne mogu zamisliti sarma, podvarak ili salata začinjena alevom paprikom... Od ulaska u selo nadomak Novog Sada do centralnog platoa, na sve strane "načičkane" prikolice prepune zelenkastih glavica povrća koje je proslavilo ovo mesto sa bezmalo 19.000 duša. Došlo i staro i mlado, poveli i goste da budu deo najpoznatije futoške manifestacije - "Kupusijade".

Duž glavne Ulice cara Lazara širio se miris kuvanog kupusa. Stotinak kuvara se okušalo u kuvanju kiselog i slatkog kupusa, podvarka. U oranije je stalo dve tone ovog povrća, dovoljno za oko 50.000 gostiju.

Futožani i njihovi gosti, privučeni mirisom, zastaju pored oranija i kotlića, pokušavajući da otkriju tajne recepta, ali kuvari nerado pristaju da govore. Nude im da probaju, ubeđujući da je baš njihov najbolji i da "takav sigurno još nisu jeli". Futoška "Kupusijada" se ne može zamisliti bez nadmetanja za najveću glavicu.