Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Pod pojmom steriliteta kod pasa podrazumevaju se svi oblici neplodnosti muških i ženskih životinja.

Sterilitet je češći u ženki i može biti privremen ili trajan, a mnogo češće je stečen nego urođen. Uzroci steriliteta su mnogobrojni , a sterilitet je posledica negativnog dejstva mnogih egzogenih i endogenih faktora.

Uzroci steriliteta mogu biti sledeći:
-nepravilna ishrana i način držanja
-infekcije i oboljenja polnih organa
-urođeni nedostaci i mane polnih organa
-organska oboljenja
-zarazna i parazitska oboljenja
-imunološki odgovor ženki na unošenje sperme
-trovanja idr.
Terapija steriliteta i uspeh terapije zavise od uzroka koji doveo do neplodnosti. Većina stečenih steriliteta može da se leči za razliku od urođenih kod kojih terapija ne dolazi u obzir jer se uzrok nalazi u samoj građi polnih organa.

Foto: pixabay

Često se događa da vlasnici žele potomstvo svog ljubimca, ali psi nikako da se spare. Ukoliko ni posle nekoliko parenja nije došlo do trudnoće, treba proveriti u čemu je problem.

Stručnjaci ističu, da postoje postulati koji dovode do zdravog životinjskog potomstva.

Problemi s neplodnošću rešavaju se po pravilu ili hormonskim terapijama, ili veštačkim osemenjivanjem. Tokom skotnosti kod ženke mogu nastati raznorazni problemi, pa zato ako primetite bilo kakvu čudnu pojavu ili ponašanje vaše ljubimice u vreme skotnosti, pogledajte obavezno pomoć veterinara.

Bilo bi takođe dobro da na njegovu pomoć možete računati i tokom štenjenja, jer postoji mogućnost da će budućoj mami trebati stručna pomoć kako bi na svet donela podmladak. Poznato je, na primer, da se kod malih vrsta pasa, često mora izvesti carski rez.

Veterinari kažu da to nije opasan zahvat ali vlasnici su često uznemireni, jer su svesni toga da se nikada ne zna može li nešto krenuti po zlu.

Zbog svega toga, najbolje bi bilo da kad okot počne, pozovete svog veterinara. O tome se s njim morate, jasno, dogovoriti unapred.