Svakodnevno skidanje šminke može iziritirati kožu, posebno područje oko očiju koje je osetljivije od ostatka lica. Koža je tanka i sklona pucanju, pa je pregrubo skidanje šminke ili pogrešan preparat mogu oštetit. Odlična zamena za skupe tonike i mleka za čišćenje lica su namirnice iz kuhinje koje su efikasne, a nežne za kožu.

Mleko i jogurt: Obe namirnice su odličan izbor za osetljivu kožu očiju. Umiruju i dubinski čiste šminku, ali i višak masnoće. Proteine kojima mleko obiluje koža lako upija što pospjšuje njenu obnovu. Da bi tonik za čišćenje od mleka bio što delotvorniji treba ga pomešati s bademovim uljem. U posudicu stavite kašiku mleka i dodajte par kapi bademovog ulja. Nanesite na vatu i očistite područje oko očiju. Nakon toga lice obavezno treba isprati mlakom vodom.

Slično dejstvo ima i jogurt koji koži vraća elastičnost, a ako se pomeša sa nekoliko kapi maslinovog, bademovog ili kokosovog ulja, poslužiće i kao prirodni odstranjivač šminke. Nakon čišćenja lice dobro isperite mlakom vodom kako ne bi ostali ostaci jogurta.

Ulja: Maslinovo ulje odlična je zamena za kupovne preparate za skidanje šminke zato što su masnoće koje sadrži slične onima u ljudskoj koži i retko izazivaju alergijske reakcije. Njegova je prednost što skida šminku i hrani kožu. Može se koristiti i samo ili u kombinaciji s drugim dobrim uljima.


Kombinacije za svaki tip kože:

Normalna koža: Mešaju se maslinovo i ricinusovo ulje u odnosu 1:1
Masna koža: Mešaju se maslinovo i ricinusovo ulje u odnosu 1:3
Suva koža: Mešaju se maslinovo i ricinusovo ulje u odnosu 3:1

Zamena za maslinovo ulje su bademovo, jojobino, kokosovo i ulje od semenki grožđa.

Aloe vera: Nežna je za područje oko očiju i pravi saveznik u skidanju maskare. Odlična je alternativa preparatima na bazi ulja i preporučuje se masnoj koži. Osim što čisti šminku, njena prednost je što istovremeno smanjuje natečenost i ublažava crvenilo. Pomešajte šoljicu aloa vera gela s pola šoljice jojobinog ulja, nanesite na vatu i skinite šminku. Jojobino ulje može zameniti maslinovo ulje.

Šea puter: On hrani i neguje kožu, hidrira i bogat je vitaminom A koji ublažava crvenilo. Nežan je za područje oko očiju i ne traži dodatnu pripremu zato što uspešno razgrađuje mejkap. Jednostavno se nanese na kožu i obriše vatom.

Krastavci: Osim što ublažavaju natečenost i osvežavaju područje oko očiju, krastavci su odlični u skidanju šminke, naročito u kombinaciji s mlekom. Oni uklanjaju šminku, podstiču prirodnu proizvodnju kolagena i usporavaju proces starenja.

U blenderu izmiksajte jedan krastavac, postepeno dodajte pola šoljice mleka i nastavite da mešate. Nakon toga mešavinu stavite u drugu posudu i kuvajte oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. Tonik za čišćenje možete napraviti na jednostavniji način tako da izrendate krastavac, procedite sok i dodate nekoliko kapi bebi ulja.