Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

U subotu 26.11.2022. godine, 11 planinara i dve devojčice-planinarke učestvovalo je u sadnji oko 600 sadnica crnog bora, koji je posađen na čistini od oko pola hektara koja je predviđena za konverziju – unošenje na stanište degradiranog hrasta druge vrste drveta, u ovom slučaju crnog bora, da bi se poboljšalo kroz naredne decenije veoma erodirano zemljište, saopšteno je iz planinarskog društva „Žeželj“.

„Sada je sa tih 600 sadnica popunjavano tamo gde se nije primilo prilikom prve sadnje koja je na tom prostoru bila tokom 2021. godine. Sledeće godine , u novembru je planski već određeno da imamo sličnu akciju na području sela Grbice. Sadnice su kupljene od strane Eparhije šumadijske u rasadniku JP Srbijašume, i one su stratifikovane, dakle potvrđene od strane nadležnog inspektorata. Pošumnjavano je u okviru šume manastira Voljavča. Planski, prema godišnjem planu gazdovanja manastirskim šumama Eparhije šumadijske. Plan konverzije degradirane šume hrasta prihvaćen je od nadležnih državnih organa – Uprave za šume Republike Srbiji kroz doneto Rešenje o usvajanju Šumsko-privredne Osnove za gazdovanje manastirkom šumom manastira Voljavča“, kaže se u saopštenju ovog planinarskog društva.

Pre nekoliko godina je sprovedena slična akcija pošumljavanja u šumi manastira Kalenić. Oba puta u saradnji Planinarskog društva „Žeželj“ i lica koja se u Eparhiji šumadijskoj bave čuvanjem i upravljanjem manastirskim šumama – ovoga puta šumom na Rudniku iznad manastira Voljavča.