U SLAVU VINOVE LOZE, GROŽĐA I VINA U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu otvorena je izložba “U vinogradu svetog Trifuna” eminentne slikarke Slobodanke Rakić Šefer koja poslednjih godina pokazuje veliko interesovanj... Više [+]
U SLAVU VINOVE LOZE, GROŽĐA I VINA
U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu otvorena je izložba “U vinogradu svetog Trifuna” eminentne slikarke Slobodanke Rakić Šefer koja poslednjih godina pokazuje veliko interesovanje i posvećenost grožđu, slikajući ovo božansko voće na njoj karakterističan maestralan način. Ovom prilikom izložena su ulja na platnu koja slave upravo vinovu lozu, grožđe i vino. Sa ovom izložbom autorka želi posebno da ukaže na vinovu lozu u dvorištu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka koja postoji i rađa grožđe već 96 godina. Ona očekuje da Grad Beograd ili neko od ministarstava (kulture, poljoprivede ili turizma) posveti pažnju očuvanju vinove loze u samom centru Beograda kako bi ona dočekala ne samo 100-ti rođendan, već da bi u godinama i decenijama koje dolaze postala i turistička znamenitost.
Otvorena je diskusija na temu: Iz plastičnih čaša, ali ne jogurt - već vino: Idealno za koncerte i zabave na otvorenom?
Lidija Pribelja
pre 1 godinu
Nije nam dovoljno plastike u životu... Ispijanje vina je užitak. Nije nam dovoljno plastike u životu... Ispijanje vina je užitak.
Na sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji uz vinsku, prati i rakijska i gastronomska ponuda, ima mnogo interesantnih aranžmana i lepih primera uređenja kako sajamskih prostora, tako i štandova izlagača. Na fotografijama možete videti... Više [+]
Na sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji uz vinsku, prati i rakijska i gastronomska ponuda, ima mnogo interesantnih aranžmana i lepih primera uređenja kako sajamskih prostora, tako i štandova izlagača. Na fotografijama možete videti neke od njih...
Danas je u Beogradu otvorena Hercegovačka kuća u kojoj će od sada Beograđani i gosti glavnog grada moći da kupe proizvode poljoprivrednih proizvođača iz Trebinja i okoline. Ovo je četvrta Hercegovačka kuća, a prva koja je otvorena van Repub... Više [+]
Danas je u Beogradu otvorena Hercegovačka kuća u kojoj će od sada Beograđani i gosti glavnog grada moći da kupe proizvode poljoprivrednih proizvođača iz Trebinja i okoline. Ovo je četvrta Hercegovačka kuća, a prva koja je otvorena van Republike Srpske. Radi se o projektu Grada Trebinja i Agrarnog fonda Trebinja kojim se objedinjuju mali poljoprivredni proizvođači kako bi im se pomoglo da organizovano plasiraju svoje proizvode. Na policama ovog prodajnog objekta, u kome će svoje proizvode za početak plasirati 20-tak renomiranih proizvođača, videli smo herecgovačka vina, pršutu, sir iz miješine, prirodne sokove, med, zimnicu, prirodnu kozmetiku… Herecgovačka kuća se nalazi u blizini Trga Slavija, u Makenzijevoj ulici.
Veliko finale desete sezone gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ održano je danas na Adi Ciganliji u Beogradu. Trideset ekipa iz cele Srbije ukrstilo je svoje varjače i takmičilo se za titulu kraljeva ajvara. Pre finala, karavan je to... Više [+]
Veliko finale desete sezone gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ održano je danas na Adi Ciganliji u Beogradu. Trideset ekipa iz cele Srbije ukrstilo je svoje varjače i takmičilo se za titulu kraljeva ajvara. Pre finala, karavan je tokom mesec i po dana obišao 15 gradova od severa do juga Srbije, tako da je u okviru ovogodišnjeg takmičenja učestvovalo više od 150 ekipa. Šampioni i vicešampioni kvalifikacionih nadmetanja plasirali su se u veliko finale da bi se odbarao vlasnik najboljeg recepta za spremanje ajvara za 2023. godinu.
U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka održana je beogradska promocija knjige „UKUSI VRANJA“ koja donosi priču o nematerijalnoj kulturnoj baštini jednog grada – grada meraka i sevdaha. Uz prigodne besede o ovoj dvojezičnoj mono... Više [+]
U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka održana je beogradska promocija knjige „UKUSI VRANJA“ koja donosi priču o nematerijalnoj kulturnoj baštini jednog grada – grada meraka i sevdaha. Uz prigodne besede o ovoj dvojezičnoj monografiji (srpski i engleski) priređena je i promocija dela gastronomske ponude Vranja. Urednici ovog izdanja su Dejan Zagorac i dr Jelena Đorđević. Zavod za proučavanje kulturnog razvitka već je objavio i knjige “Ukusi Đerdapa”, “Ukusi Zlatibora”, “Ukusi Stare planine” i “Ukusi Deliblatske peščare”.
Ovogodišnji 38. „Dani ludaje”, koji će se u Kikindi održati od 14. do 17. septembra, promovisani su u Beogradu, najpre na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije, a potom u Knez Mihailovoj ulici uz šetnju mališana obučeni... Više [+]
Ovogodišnji 38. „Dani ludaje”, koji će se u Kikindi održati od 14. do 17. septembra, promovisani su u Beogradu, najpre na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije, a potom u Knez Mihailovoj ulici uz šetnju mališana obučenih u kostime plodova jeseni, kao i uz pesmu i muziku tamburaša, a prolaznici su služeni čuvenom pitom od bundeve.
Tokom četiri dana predstojeće manifestacije u Kikindi ponudiće se, kao i prethodnih godina, mnoštvo sadržaja i događanja: Banatski fruštuk, Gostinska soba, Kinderbal, koncerti muzičkih zvezda… Ono što čini srž manifestacije jeste merenje najteže i najduže ludaje. Najteža izmerena lepotica na prošlim, 37. Danima ludaje imala je težinu od 716,5 kilograma i proizveo ju je Tibor Kokai iz Mađarske, a najdužu - 259 centimetra dugačku, proizveo je Dušan Jankov iz Čuruga.
Burgeri su unazad par godina postali hit u gastronomskoj ponudi Beograda kao i drugih gradova, a česte su i manifestacije na kojima se promovišu. Međutim, i pored dobre prihvaćenosti, mnogi su mišljenja da cene burgera baš i nisu popularne.... Više [+]
Burgeri su unazad par godina postali hit u gastronomskoj ponudi Beograda kao i drugih gradova, a česte su i manifestacije na kojima se promovišu. Međutim, i pored dobre prihvaćenosti, mnogi su mišljenja da cene burgera baš i nisu popularne. Obično za jedan treba izdvojiti po 700 i više dinara, a kad im se pridoda pomfrit, pivo ili sok, pa ako su u pitanju dve ili četiri osobe, izdatak svakako nije mali.
ZLATIBORSKI KAČAMAK U nizu specijaliteta koje su posetioci mogli da probaju na upravo održanom Good Food & Wine festivalu u Beogradu, njihovu veliku pažnju izazvao je zlatiborski kačamak. Samom pripremom na otvorenom uz ljubaznog kuvara i s... Više [+]
ZLATIBORSKI KAČAMAK
U nizu specijaliteta koje su posetioci mogli da probaju na upravo održanom Good Food & Wine festivalu u Beogradu, njihovu veliku pažnju izazvao je zlatiborski kačamak. Samom pripremom na otvorenom uz ljubaznog kuvara i simpatične devojke sa štanda “Zlatiborca”, koje su nudile ovo jelo zainteresovanima da ga degustiraju, zlatiborski kačamak je bio pravi hit ove manifestacije. Iako se radi o vrlo rasprostranjenom jelu od kukuruznog brašna, saznali smo i uverili se da je zlatiborski kačamak ipak poseban. U njemu, pored brašna, ima i pojedinih dodataka u zavisnosti od volje kuvara ili domaćice koja sprema kačamak. Zbog toga jelo vrlo prija i kada se jede samo, ali u zlatiborskom kraju uz njega služe kajmak, sir, kiselo mleko ili mleko, a često se jede i sa pretopom, slaninom ili čvaracima, a sve to najbolje ide uz domaću prepečenicu. Devojke sa štanda “Zlatiborca” posetiocima festivala nudile da uz kačamak uzmu slaninu ovog poznatog proizvođača.
That_Miodrag
pre 1 godinu
Bio, u 11:30-12:00 a kačamak najavljen za 15:00, nisam hteo da čekam, kupio neke sireve -- kod onog što je imao i tartufe i one žene do njega, prema Više [+] izlazu. Dobio neke savete za travaricu koju pravim, npr da pređem samo na jabukovaču (sad mešam više vrsta alkohola) od onog dekice u narodnoj nošnji s velikim brkovima. Nije bilo mnogo izlagača kao npr za sajam turizma, ali lepo. Moglo bi da se organizuje dvo- ili tromesečno.
Na veoma posećenoj svečanosti u Zadružnom savetu Srbije, dodeljeno su nagrade "Etnobrend godine" koje je ove godine dobilo 14 zadruga, poljoprivrednih gazdinstava i malih proizvodjača, a dodeljeno je i nekoliko zahvalnica. Predsednik Zadruž... Više [+]
Na veoma posećenoj svečanosti u Zadružnom savetu Srbije, dodeljeno su nagrade "Etnobrend godine" koje je ove godine dobilo 14 zadruga, poljoprivrednih gazdinstava i malih proizvodjača, a dodeljeno je i nekoliko zahvalnica.
Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović istakao je da je osnovni cilj ove nagrade da promoviše visokokvalitetne zadružne proizvode kao i one iz poljoprivrednih gazdinstava. Glavna poruka, istakao je Mihailović, jeste da proizvođači treba da se udružuju u zadruge i tako lakše i efikasnije prodaju svoje proizvode i izvoze. On je istakao da je znanje najvažniji faktor u stvaranju kvalitetnih proizvoda i naveo primer Instituta za poljoprivredu iz Smederevske Palanke koji primenjuje najsavremenije tehnologije u stvaranju domaćih sorti u povrtartvu i voćarstvu.
Ivana Popović državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, pohvalila je sve veću orijentaciju zadruga i malih proizvođača da na tržište donose gotove proizvode, a ne sirovine, što su pokazali i na pratećoj izložbi, priređenoj povodom dodele ovih nagrada.
Na beogradskoj pijaci Skadarlija (koju mnogi češće zovu po starom imenu Bajlonijeva pijaca) danas su tezge bile prepune jagoda i trešanja. I dok sezona jagoda uskoro pralazi, trešnje tek pristižu pa su u skladu s tim i cene. Jagode koštaju... Više [+]
Na beogradskoj pijaci Skadarlija (koju mnogi češće zovu po starom imenu Bajlonijeva pijaca) danas su tezge bile prepune jagoda i trešanja. I dok sezona jagoda uskoro pralazi, trešnje tek pristižu pa su u skladu s tim i cene. Jagode koštaju od 150 do 250 dinara, dok su trešnje od 300 do 500 dinara. Na par tezgi videli smo i lubenice kojima je cena 150 dinara po kilogramu.
U Beogradu se ovog vikenda održane čak tri manifestacije posvećene hrani i piću. Za grad od blizu 1,7 miliona stanovnika i gde bi trebalo da važi i ona uzrečica da svaka roba ima svoga kupca, to možda i nije previše i ne predstavlja nikakvo... Više [+]
U Beogradu se ovog vikenda održane čak tri manifestacije posvećene hrani i piću. Za grad od blizu 1,7 miliona stanovnika i gde bi trebalo da važi i ona uzrečica da svaka roba ima svoga kupca, to možda i nije previše i ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Tako je u hotelu Metropol organizovan Ukus fest, u TC Merkator festival „Sir&vino“, a u Madlenijanumu Zemunski festival vina. Bilo je, dakle, pića i ića za sve ukuse... I mada se mogu čuti i suprotni komentari o ovim i sličnim manifestacijama, izgleda da sve dok se one uspevaju organizovati i dok traju, to znači da imaju dovoljno posetilaca(i kupaca) i da izlagači imaju od njih koristi, te se zato odazivaju pozivima za ponovno učešće.
Zašto osmišljavati i probati neke nove načine farbanja jaja, kad su ona u lukovini najprirodnija i najlepša, pogotovo kad se na njima otisne detelina ili neka druga travka ili cvetić!
Kvalifikacije za četvrtu po redu "Pekarijadu“ i takmičenje za naboljeg pekara Srbije završeno je u Lesaffre Pekarskom centru u Beogradu i FINS-u, Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu. Takmičenje po kategorijama nastavlj... Više [+]
Kvalifikacije za četvrtu po redu "Pekarijadu“ i takmičenje za naboljeg pekara Srbije završeno je u Lesaffre Pekarskom centru u Beogradu i FINS-u, Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.
Takmičenje po kategorijama nastavlja se u Nišu 22. i 23. aprila. u Studentskom centru, a potom sledi Požega 26. i 27. aprila, gde će se pekari profesionalci takmičiti u kategorijama: domaći hleb, burek, štrudla sa makom, pizza i umetničko delo u srednjoj stručnoj školi "Ljubo Mićić“.
Finale najvećeg nacionalnog takmičenja planirano je za septembar i oktobar u Lesaffre Baking Centru u Beogradu, kada će se profesionalnim pekarima pridružiti i budući mladi pekari, koji će se takmičiti u kategoriji pogačica sa čvarcima. U novembru je planirano svečano proglašenje pobednika IV Pekarijade - kada ćemo znati ko je "Prvi među najboljima" u svakoj od kategorija.
UKUSI VOJVODINE u Beogradu. Sasvim je sigurno da je prethodna manifestacija „Ukusi Vojvodine“ održana u Beo šoping centru ispunila očekivanja malih proizvođača, pa ih se ovaj put na istom mestu okupilo još više. Oko 40 izlagača izneli su na... Više [+]
UKUSI VOJVODINE u Beogradu. Sasvim je sigurno da je prethodna manifestacija „Ukusi Vojvodine“ održana u Beo šoping centru ispunila očekivanja malih proizvođača, pa ih se ovaj put na istom mestu okupilo još više. Oko 40 izlagača izneli su na tezge skoro sve ono najbolje što Vojvodina nudi kada je hrana u pitanju, te su u njihovim neodoljivim specijalitetima uživali brojni Beograđani. Kao što se vidi i na fotografijama, najbogatija je bila ponuda raznih vrsta sireva. Ova gastronomska avantura nastavlja se i sutra, 12. marta.
Budžet Grada Beograda za poljoprivredu nikad nije bio veći i iznosi 450 miliona dinara, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. „Biće verovatno para za sve koji konkurišu i budu imali uredne papire“, rekao je gradski sekretar za poljop... Više [+]
Budžet Grada Beograda za poljoprivredu nikad nije bio veći i iznosi 450 miliona dinara, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. „Biće verovatno para za sve koji konkurišu i budu imali uredne papire“, rekao je gradski sekretar za poljoprivredu Sava Pavičić u razgovoru sa poljoprivrednicima opštine Palilula koje je upoznao sa pet javnih poziva za dodelu podsticajnih sredstava u 2023. godini. „Za neke oblasti kao što je, na primer, nabavka poljoprivredne mehanizacije sredstva su uvećana čak za četiri puta - sa 30 na 120 miliona dinara“, ističe Pavičić. Bespovratna sredstva za nabavku traktora iznose 150 miliona dinara, za voćarsku, povrtarsku i ratarsku proizvodnju 70 miliona, za stočarstvo 65 i za nabavku košnica i ostale pčelarske opreme 45 miliona dinara. Prijave na javne pozive se predaju do 21. marta, osim za poljoprivredne mašine i stočarstvo za koje je rok 31. mart.
U Turističkoj organizaciji Srbije danas su uručene pločice restoranima koji su uvršteni u Mišlen (Michelin) Vodič za Beograd za 2023. godinu. Čuvene Mišlen pločice preuzeli su vlasnici i šefovi kuhinja 17 restorana, a ovo priznanje gostima... Više [+]
U Turističkoj organizaciji Srbije danas su uručene pločice restoranima koji su uvršteni u Mišlen (Michelin) Vodič za Beograd za 2023. godinu. Čuvene Mišlen pločice preuzeli su vlasnici i šefovi kuhinja 17 restorana, a ovo priznanje gostima tih ugostiteljskih objekata je pokazatelj kvaliteta, raznolikosti i kreativnosti hrane i usluga koje nude. „Samo do pre par godina organizacija svečanosti na temu selekcije beogradskih restorana za Mišlen vodič bila je vizija koju smo imali, kojoj smo težili i do koje smo, uz angažovanje svih nas, i došli“, rekla je Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine. „Dolazak Mišlena u Srbiju dodatno je doprineo boljoj vidljivosti i pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije na svetskom tržištu, a u prilog tome govori činjenica da je za 33% stranih turista gastronomija osnovni motiv dolaska. Prezentovanje gastronomske turističke ponude Srbije je šansa za kreiranje brenda zasnovanog na autohtonim vrstama proizvoda i to je prilika da se gastronomija Srbije izdiferencira kao poseban turistički proizvod’’, zaključila je pomoćnica ministra turizma i omladine.
Zbog velikog interesovanja za učešće na “Pekarijadi 2023” produžen je rok za prijave i po prvi put ove godine takmičenje za najtalentovanije pekare će se održati na četiri lokacije u zemlji: Beograd, Novi Sad, Požega i Niš. Za prestižnu tit... Više [+]
Zbog velikog interesovanja za učešće na “Pekarijadi 2023” produžen je rok za prijave i po prvi put ove godine takmičenje za najtalentovanije pekare će se održati na četiri lokacije u zemlji: Beograd, Novi Sad, Požega i Niš. Za prestižnu titulu najboljeg profesionalnog i mladog pekara Srbije prijavljeni kandidati će se nadmetati u ukupno šest kategorija. Za pekare profesionalce, predviđeno je pet kategorija: domaći hleb, burek, štrudla sa makom, pizza i umetničko delo, dok će se najbolji mladi pekari takmičiti u pripremanju pogačice sa čvarcima. Predselekcija i kvalifikacije za finale će trajati do juna 2023. nakon čega će u septembru i oktobru 2023. biti organizovano veliko finale „Pekarijade“ u Lesaffre pekarskom centru Beograd.
Ništa bez slaninice, kulena i kobasica…Tako bi se iz jednog ugla mogla opisati ponuda na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “AgroBelgrejd”, koji je od 26. do 28. januara održan na Beogradskom sajmu. I oni najposlovni... Više [+]
Ništa bez slaninice, kulena i kobasica…Tako bi se iz jednog ugla mogla opisati ponuda na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “AgroBelgrejd”, koji je od 26. do 28. januara održan na Beogradskom sajmu. I oni najposlovniji posetioci posle obilaska traktora i druge agromehanizacije, sistema za novodnjavanje, ponude brojnih rasadnika…, nisu mogli da odole, a da malo ne dođu i do štandova sa najboljim mesnim prerađevinama i da ih probaju i kupe.
Bokeški ručak Turistička organizacija Herceg Novi održala je konferenciju za novinare u Beogradu na kojoj je najavljen 54. Praznik mimoze. Uz predstavnike medija, družili su se i brojni prijatelji Herceg Novog, a za sve njih poslužen je tra... Više [+]
Bokeški ručak
Turistička organizacija Herceg Novi održala je konferenciju za novinare u Beogradu na kojoj je najavljen 54. Praznik mimoze. Uz predstavnike medija, družili su se i brojni prijatelji Herceg Novog, a za sve njih poslužen je tradicionalni bokeški ručak sa nekoliko vrsta jela među kojima su, recimo, bile i juneće šnicle sa domaćim njokama.
Praznik mimoze ove godine održaće se od 17. februara do 4. marta uz bogat program koji uključuje berbu mimoze, maskenbal, karnevalsku povorku, izložbu cveća, salon vina, Dane Beograda, pozorišne predstave, koncerte, turnire u briškuli i trešeti, takmičenje u piciginu...