Zbog velikog interesovanja za učešće na “Pekarijadi 2023” produžen je rok za prijave i po prvi put ove godine takmičenje za najtalentovanije pekare će se održati na četiri lokacije u zemlji: Beograd, Novi Sad, Požega i Niš. Za prestižnu tit... Više [+]
Zbog velikog interesovanja za učešće na “Pekarijadi 2023” produžen je rok za prijave i po prvi put ove godine takmičenje za najtalentovanije pekare će se održati na četiri lokacije u zemlji: Beograd, Novi Sad, Požega i Niš. Za prestižnu titulu najboljeg profesionalnog i mladog pekara Srbije prijavljeni kandidati će se nadmetati u ukupno šest kategorija. Za pekare profesionalce, predviđeno je pet kategorija: domaći hleb, burek, štrudla sa makom, pizza i umetničko delo, dok će se najbolji mladi pekari takmičiti u pripremanju pogačice sa čvarcima. Predselekcija i kvalifikacije za finale će trajati do juna 2023. nakon čega će u septembru i oktobru 2023. biti organizovano veliko finale „Pekarijade“ u Lesaffre pekarskom centru Beograd.
Ništa bez slaninice, kulena i kobasica…Tako bi se iz jednog ugla mogla opisati ponuda na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “AgroBelgrejd”, koji je od 26. do 28. januara održan na Beogradskom sajmu. I oni najposlovni... Više [+]
Ništa bez slaninice, kulena i kobasica…Tako bi se iz jednog ugla mogla opisati ponuda na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “AgroBelgrejd”, koji je od 26. do 28. januara održan na Beogradskom sajmu. I oni najposlovniji posetioci posle obilaska traktora i druge agromehanizacije, sistema za novodnjavanje, ponude brojnih rasadnika…, nisu mogli da odole, a da malo ne dođu i do štandova sa najboljim mesnim prerađevinama i da ih probaju i kupe.
Bokeški ručak Turistička organizacija Herceg Novi održala je konferenciju za novinare u Beogradu na kojoj je najavljen 54. Praznik mimoze. Uz predstavnike medija, družili su se i brojni prijatelji Herceg Novog, a za sve njih poslužen je tra... Više [+]
Bokeški ručak
Turistička organizacija Herceg Novi održala je konferenciju za novinare u Beogradu na kojoj je najavljen 54. Praznik mimoze. Uz predstavnike medija, družili su se i brojni prijatelji Herceg Novog, a za sve njih poslužen je tradicionalni bokeški ručak sa nekoliko vrsta jela među kojima su, recimo, bile i juneće šnicle sa domaćim njokama.
Praznik mimoze ove godine održaće se od 17. februara do 4. marta uz bogat program koji uključuje berbu mimoze, maskenbal, karnevalsku povorku, izložbu cveća, salon vina, Dane Beograda, pozorišne predstave, koncerte, turnire u briškuli i trešeti, takmičenje u piciginu...
“Ulica otvorenog srca” Danas je u centru Beograda, u Svetogorskoj i Makedonskoj ulici, održana tradicionalna manifestacija “Ulica otvorenog srca”, koja je ponovo izmamila na hiljade ljudi da je posete i uživaju u pripremljenim sadržajima. K... Više [+]
“Ulica otvorenog srca”
Danas je u centru Beograda, u Svetogorskoj i Makedonskoj ulici, održana tradicionalna manifestacija “Ulica otvorenog srca”, koja je ponovo izmamila na hiljade ljudi da je posete i uživaju u pripremljenim sadržajima. Kako je pre nekoliko dana rekao Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, “dok ostatak sveta spava, posle dočeka Nove godine, samo Beograđani od prepodne pa dok ne padne mrak pokazuju koliko ima optimizma i sa koliko humanosti i empatije dočekuju Novu godinu i njen prvi dan”. Beograđani su i danas uživali u tradicionalnoj šetnji, pozdravljali se i čestitali jedni drugima novu 2023. godinu, razgledali izložbene štandove, gledali muzički program ispred Ateljea 212 u kome su nastupali poznati i manje poznati izvođači. Na štandovima se moglo videti i kupiti svega i svačega, od kuvanog vina i rakije, meda i kolača, raznih bombona i lizalica, kokica i šećerne vune, kuhinjski dasaka, zimske odeće, pa sve do crvene tucane paprike ili sapuna od magarećeg mleka. Svoju humanu misiju manifestacija je ispunila i ovaj put prodajom „crvenih noseva“, a prihod će „Doktori klovnovi“ iskoristiti za svoje humanitarne akcije.
Najtalentovaniji domaći pekari, posle pauze od tri godine, imaće priliku da se 2023. takmiče na Pekarijadi za prestižnu titulu najboljeg profesionalnog i mladog pekara Srbije. Kompanija Lesaffre, koja je organizator ovog takmičenja, bila je... Više [+]
Najtalentovaniji domaći pekari, posle pauze od tri godine, imaće priliku da se 2023. takmiče na Pekarijadi za prestižnu titulu najboljeg profesionalnog i mladog pekara Srbije. Kompanija Lesaffre, koja je organizator ovog takmičenja, bila je domaćin članovima žirija, pekarima, tehnolozima i predstavnicima trgovaca na prvom radnom sastanku na kom su se prisutni upoznali sa dinamikom i programom takmičenja.
Prijavljivanje profesionalnih pekara i onih koji se školuju za ovu profesiju traje od 1. decembra 2022. do 15. januara 2023. Predselekcija i kvalifikacije za finale će trajati do juna 2023. nakon čega će u septembru i oktobru 2023. biti organizovano veliko finale „Pekarijade“ u Lesaffre pekarskom centru Beograd.
Poslednjih godina sirevi se sve više prave sa raznim dodacima. Tako i porodica Miletić iz sela Laćisled kod Aleksandrovca dobija pohvale kupaca za proizvodnju (na tradicionalan način) pečenog sira sa slaninom. Postupak pravljenja ovog sira... Više [+]
Poslednjih godina sirevi se sve više prave sa raznim dodacima. Tako i porodica Miletić iz sela Laćisled kod Aleksandrovca dobija pohvale kupaca za proizvodnju (na tradicionalan način) pečenog sira sa slaninom. Postupak pravljenja ovog sira osmislila je i usavršila Živadinka Miletić, a njen sin Milan, koji je specijalizirao prehrambenu tehnologiju, podigao je malu proodičnu mlekaru, unapredio proizvodnju i plasman. Osim sira sa domaćom slaninom, Miletići proizvode i sir sa slaninom od mangulica, kao i sa goveđom pršutom (po HALAL i KOSER standardima), dok za one koji ne konzumiraju meso prave sireve sa dodatkom zelenih maslina punjenih crvenom paprikom. Ovi sireve privukli su veliku pažnju posetilaca i na nedavno održanom Sajmu etnu hrane i pića u Beogradu.
Festival gastronomije “Ukusi Vojvodine” održan je 5. i 6. novembra u jednom beogradskom tržnom centru. Gastronomski stručnjak Saša Mišić pripremao je rezance sa makom, a brojni izlagači promovisali su razne specijalitete, zimnicu i druge do... Više [+]
Festival gastronomije “Ukusi Vojvodine” održan je 5. i 6. novembra u jednom beogradskom tržnom centru. Gastronomski stručnjak Saša Mišić pripremao je rezance sa makom, a brojni izlagači promovisali su razne specijalitete, zimnicu i druge domaće proizvode (ajvar, džemovi, namazi, kulen, čvarci, kobasice, testenine, hleb, sirevi, vino, rakija, itd.).
Ideja o festivalu “Ukusi Vojvodine” se rodila iz potrebe da se bogato nasleđe različitih uticaja koji su učinili vojvođansku kuhinju raznovrsnom i posebnom, prezentuje ljubiteljima dobrog ukusa.
Donirali hleb i peciva deci u Zvečanskoj Povodom obeležavanja “Svetskog dana hleba”, kompanija Lesaffre je i ove godine donirala pekarske proizvode deci iz “Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska”. Predstavnici kompanije uruč... Više [+]
Donirali hleb i peciva deci u Zvečanskoj
Povodom obeležavanja “Svetskog dana hleba”, kompanija Lesaffre je i ove godine donirala pekarske proizvode deci iz “Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska”. Predstavnici kompanije uručili su mališanima iz Zvečanske slatka peciva, mafine i pogaču SRCE, koju su napravljeni specijalno za ovu priliku u pekarskom centru Lesaffre. Takođe, Svetski dan hleba je bio povod za druženje sa decom iz vrtića “Bambi”. Oni su sa zaposlenima u kompaniji imali priliku da uživaju u toploj atmosferi, nauče kako se mesi testo i prave mafini na zabavnoj, ali i edukativnoj radionici.
Foto: Lesaffre/promo
KOJI JE RECEPT ZA NAJBOLJI AJVAR U Beogradu je 8. oktobra održano veliko finale gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ na kome su učestvovali majstori ajavara iz skoro cele Srbije, pobednici predtakmičenja održanih u desetak mesta širom... Više [+]
KOJI JE RECEPT ZA NAJBOLJI AJVAR
U Beogradu je 8. oktobra održano veliko finale gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ na kome su učestvovali majstori ajavara iz skoro cele Srbije, pobednici predtakmičenja održanih u desetak mesta širom zemlje. I koliko se god o tome već pričalo, i tokom ove manifestacije postavljalo se pitanje „koji je recept za najbolji ajvar“. Zna se da postoji blagi i ljuti ajvar, da ta podela zavisi od paprike koja se koristi, a potom i da je za dobar ajvar potrebna kvalitetna paprika, dobro oprana, isečena, potom samlevena, ali i dobri začini. Obavezni su so i šećer, a pojedini proizvođači znaju da dodaju i još ponešto po svom nahođenju.
„Koji je recept za najbolji ajvar daju potrošači, oni odlučuju, kao što na ovom takmičenju odlučuju članovi žirija“, rekla nam je Danijela Stanković iz sela Batuša (opština Malo Crniće), članica Udruženja žena „Zlatni suncokreti“ iz Stiga. „O najboljem receptu, znači, odlučuje ukus svakog konzumenta ili svakog člana žirija ponaosob. Svi oni ne vole isto, pa gledaju, recimo, i boju ajvara, ne vole da je svetlo narandžasta, ali pre svega gledaju da je dobro upržen. Ne sme da bude redak i čorbast, nego da je jako lepo upržen i da podseća, kako oni kažu, na kavijar“.
Uz recept za dobar ajvar mora da se doda i važnost mešanja na šporetu sa drvima. Učesnici finala takmičenja „Izađi mi na teglu“ dobili su od organizatora po 30 kg paprike od kojih se, kako nam reče naša sagovrnica, može dobiti sedam-osam tegli ajvara, i to posle puna četiri sata mešanja. Kako smo saznali, članice Udruženja iz Stiga gaje papriku u svojim baštama, a ako im zatrebaju dodatne količine nabavljaju ih od ljudi koji imaju zasijane veće površine“. Uglavnom idemo u Osipaonicu, koja nam je najbliže, oni imaju dobru papriku i ne moramo da idemo na jug Srbije, ne bi nam se ni isplatilo“, kaže Danijela Stanković.