Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Rajačke pimnice, mesto gde "stanuje vino" . Selo Rajac, istočna Srbija, spomenici kulture iz 18. i 19. veka.
"Evropsko vinogradarstvo je krajem 19. veka zapalo u veliku krizu, kada je iz Amerike stigao parazit po imenu filoksera, sićušna uš koja uništava vinovu lozu. Filoksera napada i uništava koren vinove loze, čime dolazi do sušenja čokota i zamiranja celog vinograda. Kada je 1870-ih godina u zapadnoj Evropi ova bolest izazvala nestašicu vina, došlo je do procvata vinogradarstva u negotinskoj krajini, u kojoj, zbog peskovito-krševite strukture tla, filoksera nije mogla da se proširi. Tada je negotinsko vino počelo da se izvozi u celu Austrougarsku, ali i u Francusku, Englesku i Rusiju.Vino se iz negotinske krajine prevozilo brodovima koji su plovili Dunavom. Krajina je krajem 19. veka imala je najveću površinu pod vinogradima u celoj Srbiji. "
U ovom "kamenom selu" i dan danas se proizvodi vino autohtonih sorti (crna tamjanika,začinjak,bagrina) na tradicionalan način.
Pimnice i staro rajačko groblje su pod zaštitom države prve kategorije od 1982. godine i kandidati za ulazak na listu UNESCO-a od 2010. godine.
#RuralFoto #Selo