Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

NAVODNJAVANJE VOĆAKA MIKROKIŠENJEM.

Mikrokišenje je dobilo na značaju kako se nailazilo na brojne probleme navodnjavanja kapanjem, pre svega začepljenja kapaljki, te je trebalo pronaći druge načine i opremu koja se ne začepljava. Tako se došlo do mikrokišenja. U sistemu navodnjavanja kapanjem, umesto kapaljki, na lateralne cevi moguće je postaviti mikrorasprskivače, koji raspršuju vodu. Domet kišenja (raspršivanja) je mali, od 1 - 4 m u prečniku, zbog čega je taj način navodnjavanja nazvan mikrokišenje. Rasprskivači su izrađeni uglavnom od plastike i različiti su po veličini i obliku. Mogu biti rotacioni i sektorski (prikaz dole).
Mikrokišenje se primenjuje tako da jedan mikrorasprskivač vlaži zemljište ukrug oko stabla od 1 do 4 m u prečniku. Kod guste sadnje mikrorasprskivači se postavljaju između redova u liniji, tako da se zona vlaženja preklapa u redu, te dobijamo neprekidno navlaženu površinu u redu voćaka.
Iako je kod tog načina navodnjavanja delom prevaziđen problem začepljenja, voda se mora filtrirati, jer ipak može doći do začepljenja. Zbog toga održavanje sistema za mikrokišenje zahteva slične postupke kao kod navodnjavanja kapanjem. Iako su mikro rasprskivači malog dometa, imaju visok intezitet kiše. Zbog toga se preporučuju za lakša i ilovasta zemljišta, koja dobro i brzo upijaju vodu. Treba navodnjavati vrlo često - svaki drugi ili treći dan, ili najmanje dva puta nedeljno. Zalivne norme (obroci navodnjavanja) su male, u zavisnosti od vodnog kapaciteta zemljišta, potreba biljaka za vodom i inteziteta mikrorasprskivača. Uglavnom se zalivnom normom dodaje onoliko vode koliko biljke utroše između dva zalivanja.
Novija rešenja mikrokišenja su takva da mikrorasprskivači raspršuju vodu u obliku sitnih kapljica, pod pritiskom do 3,5 bara i u dometu do 5 m, pa čak i 8 m. Mikrorasprskivač je izrađen od plastičnih materijala, te ga je moguće jednostavno postaviti i na kraju vegetacije demontirati, te spremiti za iduću sezonu. Postoje različiti oblici priključaka i nosača za mikrorasprskivače. Oni se vrlo lako ugrade u lateralne cevi. Na priključak rasprskivača može se spojiti određeni tip rasprskivača s različitim protocima.
Moldovan (1992) je utvrdio da navodnjavanje kruške Vilijamovke mikrorasprskivačima (ispod krune) pozitivno utiče na povećanje prinosa i poboljšanje kvaliteta plodova.
Stanko Nekić. dipl. ing. agronomije