Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

OBELEŽAVANJE MESTA ZA SAĐENJE VOĆAKA U
KVADRAT I PRAVOUGAONIK.

Rad na razmeravanju i obeležavanju mesta za sađenje voćaka započinje određivanjem pravca prvog, osnovnog reda koji obično treba da bude na najdužoj strani. On se određuje viziranjem vizir - motkama pored kojih se zategne kanap ili pantljika i na željenom mestu se odmeravaju i obeležavaju sadna mesta. Da bi se obeležila mesta u drugom, trećem i daljim redovima potrebno je da se u odnosu na prvi red podignu upravne (pravi uglovi) na oba kraja. Na velikim površinama to se uradi teodolitom ili prizmom, dok na manjim površinama to može da se obavi krstom, pomoću kanapa ili čelične pantljike.
Ukoliko se voćke sade u kvadrat razmak između voćaka u redu mora biti isti kao i između redova. Sva stabla su ravnomerno osvetljena. Kod sadnje voćaka u formi pravougaonika između redova se ostavlja veći razmak u odnosu na razmak između voćaka unutar reda. Ovim je omogućena bolja prohodnost mašina i lakše i brže obavljanje agrotehničkih zahvata (obrada zemljišta, đubrenje, rezidba, zaštita, berba, transport ubranog voća). Prednost sadnje trešanja u formi jednakostraničnog trougla je u tome što je omogućena sadnja većeg broja stabala po jedinici površine, ali je znatno otežano korišćenje mehanizacije i izvođenje agrotehničkih zahvata.
Pomoću čelične pantljike nalazi se prav ugao na sledeći način. Od jedne krajnje tačke (A) duži AB odmeri se 30 m ka drugoj krajnjoj tački (B) i dobije tačka C. Zatim se od tačke A odmeri pantljikom luk dug 40 m, a od tačke C luk dug 50 m. Mesto preseka ovih lukova nalazi se u tački D. Ugao CAD je prav. Dobijeni pravougaoni trougao CAD je u stvari egipatski trougao čije su strane duge 30, 40 i 50 m. Na isti način se u tački B podiže prav ugao (EBF). Produžavajući duž AD za određen umnožak međurednog rastojanja (do tačke G), odnosno duž BF za isto rastojanje (do tačke H) dobija se kvadrat ili pravougaonik ABHG. Radi sigurnosti korisno je da se proveri da li su uglovi AGH i GHB pravi. Pošto se kočićima - markerima obeleže mesta za sadnju voćaka na stranama okvirnog pravougaonika ABHG, pravci ostalih redova i mesta u redu u pomenutom kvadratu ili pravougaoniku određuju se upravnim viziranjem i obeležavanjem kočićima. Na isti način, viziranjem i razmeravanjem, pronalaze se i obeležavaju ostala sadna mesta (van pomenutog kvadrata ili pravougaonika ABHG) u budućem voćnom zasadu.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije