Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

SUZBIJANJE KRTICA U KRTIČNJACIMA.

Krtičnjaci od krtica, obično, veći su od onih koje stvaraju glodari. Otvor ispod formirane humke kod krtica je na sredini, a kod glodara sa strane. Presek hodnika krtice i glodara je eliptičan. Ali kod krtice je položen (horizontalan), a kod glodara uspravljen (okomit). Ukoliko ni tada nismo sigurni o kojoj je životinji reč, potrebno je u hodnike postaviti po nekoliko zrna žita. Sutradan pregledamo hodnik i ako je zrnevlje pojedeno, to su glodari, a ako nije, to je pravi krtičnjak.
SUZBIJANJE:
Detia Wuhlmausgas je u obliku granula, a deluje kao repelent - iritant na krtice i glodare, aktivna materija je kalcijum-karbid. Repelentno delovanje zasniva se na mešavini acetilenskog i PN3 gasa, koga ima samo jedan odsto tako da je bezopasan za aplikatore, sobzirom na to da je koncetracija ispod 0,1 ppm, a acetilen je u određenoj koncentraciji zapaljiv samo kod otvorenog plamena ili varnice, pa je i sa te strane rad sa njim bezbedan.
Sa površina gde smetaju ili štete biljkama, krtice teramo guranjem krpa natopljenih petrolejom ili naftom u hodnike krtice. Moguće je koristiti i biocidni preparat na bazi kalcijumovog-fosfida (“Polytanol”) (koristi se približno 20 granula na dužinu hodnika 8 - 10 m). Proizvod nakon primene deluje u obliku gasa fosfor-vodonika. Osim na krticu proizvod je delotvoran i na voluharice. Po primeni zatvoriti rupe zemljom.
Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije