Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

PALBIDONA KOD BRESKVE. Postoji sistem sađenja koji se u našoj zemlji ne primenjuje:
Sadnica se u proleće posadi iz rastila i uopšte se ne orezuje. Vrši se zalivanje 15 - 20 dana pre sađenja, te se izvrši sađenje i ponovo izvrši zalivanje. Prijem je 100 %. Prve godine se i rod dobija.
Visina stabla breskve u uslovima bez navodnjavanja treba da bude 3,5 - 4 m, nikako veća jer može doći do ogoljavanja donjih spratova krune.
Danas se obrazuje kruna breskve u kombinaciji Palmete i "Pilar sistema" ili vretena (Palbidona). Posle dve osnovne grane (I sprat), koje su kao kod Palmete, dolazi "Pilar sistem" gde su "skeletne" grane raspoređene spiralno na svakih 40 cm rastojanja. Rodne grančice koje izbijaju spiralno na centralnoj produžnici ostavljamo radi roda i stvaranja rodnih čvorova. Rezidba se izvodi tako da na svakom rodnom čvoru, koji nastaje rezom trogodišnje grane na patrlj (1 do 2 cm) ukoso naniže sa širim donjim delom, nastaje jednogodišnja rodna grančica, koja u drugoj godini predstavlja dvogodišnju granu na kojoj ostavljamo mešovite rodne grančice u vidu "riblje kosti", sa rasporedom kao kod prvih dveju osnovnih grana (obrada, dipl. ing. Stanko Nekić, 2012.). Ne smemo dozvoliti kod prvih dveju osnovnih grana da se slobodno razvijaju, tj. krivo. Zato koristimo bambusove štapove ili barsku trsku, koju pobodemo unakrst i privežemo je na nekoliko mesta za osnovne grane. Tako dobijamo smer pružanja osnovnih grana u pravcu reda. Kod voditeljica centralne i prvih dveju osnovnih grana ne vršimo prekraćivanje. Međutim, III, IV godine prve dve osnovne grane skraćujemo na bočne letoraste, što isto činimo sa centralnom vođicom. Rastojanje u zasadu iznosi 4 - 5 x 2 m.

Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije