Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

OTPADANJE CVETOVA ILI TEK ZAMETNUTIH PLODOVA VOĆAKA.

Ova pojava u voćaka se javlja radi svođenja plodova na određeni broj prema snazi same voćke. Od ukupnog broja cvetova dovoljno je da se kod jabuka razvije u plodove 3 - 4 %, a kod krušaka 3 - 8 % cvetova, u zavisnosti od krupnoće plodova. Kod koštičavih voćaka, zbog znatno sitnijih plodova, potrebno je da se veći broj cvetova razvije u plodove, 12 - 25 %. Tako u bresaka, kajsija i šljiva 12 - 15 %, u trešanja i višanja 15 - 25 %, a u oblačinske višnje čak i preko 30 %, jer su njeni plodovi teški svega 2 grama.
Cvetovi najčešće otpadaju zbog odsustva oplođenja. Tek zametnuti plodovi, pak, otpadaju bilo zbog uginjavanja ili malog broja embriona u plodu, a često i zbog pojave biljnih bolesti i štetočina ili zbog prohladnog vremena.
Često usled vrlo slabog stanja ishrane može se desiti da svi tek zametnuti plodovi otpadnu, iako ih je većina oplođeno. Čest je slučaj da pri dobrom stanju ishrane voćke svi plodovi ostanu i počnu dobro da se razvijaju, a delimično ili masovno otpadaju kasnije, 15 - 30 dana posle cvetanja. To znači da se otpadanje plodova odvija u talasima: kod jabučastih voćaka u dva, a kod koštičavih u tri talasa. Ali i u jabučastih voćaka je moguć talas otpadanja plodova nakon cvetanja usled "lažnih" oplođenja, slabije ishranjenosti voćaka, hladnog vremena, padavina ili suše u vreme cvetanja (dipl. ing. S. Nekić, 2012.).

Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije