Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

OBAVEZAN TRETMAN VINOVE LOZE PRE CVETANJA.

Pre cvetanja, je važna zaštita vinove loze od plamenjače, crne pegavosti, pepelnice (primarni izvor zaraze) i eriofidnih grinja. Mogu da se koriste preparati:
- Mikal flash, Vinner 0,3 % ili Mankogal 80 0,2 % +
- Akord 0,04 % +
- Abastate 0,075 %, uz dodatak okvašivača Nu film 17 0,15 %;
Mogu se koristiti i drugi preparati za zaštitu vinove loze na bazi različitih aktivnih materija. Naveo sam samo jedan od primera zaštite vinove loze koji nam prestoji.
Tačno vreme primene je najčešće široko definisano. Često se oslanja na prepruke prognozno-izveštajne službe i treba da obuhvati vreme kada se primenom preparata može sprečiti razvoj bolesti, odnosno štete na bilju !
Posle svake jače kiše obnoviti tretman vinove loze !
Od patogena vinove loze u rodu ekonomski najznačajniji su: Uncinula necator - prouzrokovač Pepelnice, Plazmopara viticola - prouzrokovač Plamenjače, Phomopsis viticola - prouzrokovač Eskorioze ili Crne pegavosti i Botritis cinerea - prouzrokovač Sive truleži; sve navedene prouzrokovače bolesti vinove loze suzbijamo navedenim tretmanom, osim prouzrokovača sive truleži, koju suzbijamo od formiranja bobica pa do zatvaranja grozda;
Mešanje sredstava za zaštitu bilja je sledećim redom:
1) insekticid, 2) akaricid, 3) fungicid, 4) ađuvant ili okvašivač, 5) folijarno đubrivo;
Kada je potrebno pomešati dva ili više sredstva, a u uputstvu nema podataka o mešanju, potrebno je pridržavati se sledećih pravila:
1. uvek treba mešati istovrsne formulacije, npr. WP + WP, EC + EC i dr.,
2. kod mešanja različitih oblika formulacija valja poštovati redosled mešanja, naprimer: vodotopive kesice, prašivo za suspenziju (WP), dispergujuće granule (WG), koncentrati za suspenziju (SC), koncentrati za emulziju (EC), koncentrati za rastvor (SL), pomoćna sredstva za poboljšanje učinka sredstava za zaštitu bilja,
3. okvašivači, sredstva za poboljšanje prijanjanja, folijarna đubriva, dodaju se u rezervoar prskalice/atomizera na kraju.

Takođe, veoma je bitna kompatibilnost preparata za zaštitu bilja, te se strogo držati uputstva preparata koja se koriste !

Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije