Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

SUZBIJANJE SMRDLJIVIH STENICA NA VOĆKAMA.

Već sam pisao o smeđoj mramorastoj stenici i način kako da se suzbije. Ovde ću izneti u kratkim crtama njen opis, značaj, štete i mere zaštite.

Smeđa mramorasta stenica (Halyomorpha halys) poreklom je iz Azije i kod nas ima 1 - 2 generacije godišnje. Odrasle jedinke stenice H. halys su duge 12 - 17 mm, široke 7 - 10 mm, štitastog oblika tela. Obojene su različitim nijansama smeđe boje na leđima i na trbuhu, sa sivim, prljavo-belim, crnim, bakarnim i plavičastim tačkicama, zbog čega izgledaju kao da su mramorne. Larve, prolaze kroz pet razvojnih stadijuma. Polifagna je štetočina koja napada više od 170 biljaka domaćina, uključujući veliki broj vrsta voćaka, povrtarskih i ratarskih kultura, šumsko i ukrasno drveće. Direktne štete čini odrasli oblik (imago) i larve bodenjem i sisanjem na biljnim organima, u koje ubrizgavaju probavne enzime tokom hranjenja što dovodi do različitih deformacija biljnoga tkiva. Indirektne štete nastaju kada se tokom ishrane (ubadanjem rila), prenose prouzrokovači biljnih bolesti, bakterije ili gljivice, koji mogu prouzrokovati trulež plodova, nekroze ispod epidermisa i deformacije plodova voća.
M e r e z a š t i t e
Pojedini podaci ukazuju da je moguće suzbijati mramorastu smrdljivu stenicu na voćkama sledećim preparatima:
1. Aktara (VDG). Sredstvo neonikatinoidne grupe na bazi tiametoksama (250 g/kg), u obliku granula disperzibilnih u vodi. Pogodan preparat za suzbijanje smdrljivih stenica voćaka u koncentraciji 0,02 %. Karenca 21 dana, jabuka i kruška.
2. Tanrek. Neonikotinoidni vodorastvorljivi koncentrat na bazi imidakloprida (200 g/l). Pogodan za suzbijanje smdrljivih stenica kod voćaka u koncentraciji 0,03 %. Karenca za jabuku je 14 dana.
3. Calypso. Koncentrat suspenzije grupe neonikotinoda, sa aktivnom materijom tiakloprid (480 g/l). Pogodan za suzbijanje smrdljivih stenica kod voćaka u koncentraciji 0,02 %. Karenca 21 dana, jabuka i kruška.
4. Mido 20 % SL. Na bazi je imidakloprida. Koristi se za suzbijanje smrdljivih stenica kod voćaka u koncentraciji 0,02 - 0,025 %. Karenca 14 dana, jabuka i kruška.
5. Confidor 200 SL. Koncentrat za rastvor, neonikotinoidne grupe, dok je aktivna materija imidakloprid (200 g/l). Preporučuje se za suzbijanje smrdljivih stenica, u koncentraciji 0,03 %. Karenca za jabuku je 14 dana.
Smrdljive stenice pokazuju anabiozu i pri uznemiravanju imaga i nimfe padaju na zemlju i simuliraju smrt. Kasnije se vraćaju na biljke hraniteljke. Insekticidi koji se koriste moraju prekinuti anabiozu i sprečiti njihovo vraćanje na ishranu. Pri suzbijanju koriste se dve vrste insekticida, prvi folijarni, da izazove padanje i drugi da deluje na njih na zemlji. Može se tretirati folijarno na stablima voćki, a zatim tretirati zemljište ispod voćki. Zbog anabioze, smdrljive stenice teško su pokretljive u nepovoljnim uslovima (hladnoća), te tretmane insekticidima izvesti u ranim jutarnjim časovima. Tako se sprečavaju da padnu na zemlju i ponovo vrate na biljku hraniteljku, odnosno voćku. Da bi došle u kontakt sa insekticidom, suzbijanje se izvodi ujutro od 4 - 8 časova.
Uginjavanje adulta Halyomorpha halys (smeđe mramoraste stenice), kao prava mera efikasnosti i prekidanja anabioze, utvrđeno je nekim ispitivanjima u tretmanima sintetičkih insekticida. Između insekticida pokazala se razlika u efikasnosti delovanja, kao i osetljivosti nimfi i imaga, jer su nifme osetljivije od imaga. Najbolju efikasnost pokazala je kombinacija Plures EW (a.m. deltametrin) 0,05 % + Imidan 50-WP (organofosfat) 0,2 %, zatim Plures EW (a.m. deltametrin) 0,1 % i Corona SP (a.m. acetamiprid) 0,05 %.

Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije