Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

MOMENAT JE ZA SUZBIJANJE LUKOVE MUVE.

I) Larve se ubušuju i razvijaju u središnjem delu mladih biljaka ili u lukovici. Na mladim biljkama larve su smeštene pri osnovi srednjeg lišća - koje usled oštećenja vene i pri povlačenju prekida, a biljke se suše i propadaju. Na odraslim biljkama larve se nalaze u glavici, što dovodi do truljenja.
- Lukova muva (Hylemya antiqua).
- Odrasli slični domaćoj muvi, sivožute boje. Jaja beličasta, vretenasta, duga 1,2 mm. Larve žućkastobele, cilindrične, sužene prema vrhu, dužine do 10 mm. Štetočina ima 2 - 3 generacije godišnje. Odrasli se obično pojavljuje sredinom maja. Muve polažu jaja pojedinačno ili u grupama (4 - 9) pri osnovi lišća luka na vratnom delu, lukovici ili na samoj zemlji oko biljaka. Nakon piljenja larve prave štete.
- Potrebno je izvesti duboku obradu zemljišta nakon berbe luka, a u toku vegetacije oštećene biljke treba čupati i uništavati dok se u njima nalaze larve. Sigurna zaštita postiže se intervencijom insekticidima, vezanom za praćenje leta muve i odlaganje jaja. Obično su dovoljna 2 tretiranja, prvo obično sredinom maja, a sledeće oko dve nedelje kasnije. Preparati na bazi aktivnih materija: acetamiprida - Volley, Tonus i dr. sistemici, zatim na bazi cijantaniliprola (Exirel); Suzbijanje je moguće i unošenjem granuliranih insekticida u zemljište pre ili istovremeno sa setvom - sadnjom. Preparati na bazi aktivnih materija: teflutrina (Force 1.5 G i dr.) ili sistemika na bazi imidakloprida (Warrant 70-WG i dr.) ili neki drugi odgovarajući zemljišni granulirani insekticid. Ukoliko se upotrebljavaju sistemični insekticidi, bilo folijarni ili granulirani zemljišni, luk se ne upotrebljava za ishranu kao mladi luk već kao zrele glavice. U protivnom, ako se radi o nesistemicima strogo voditi računa o karenci preparata.

Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije