Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

SORTE RIBIZLE ZA ORGANSKU PROIZVODNJU.

Plod ribizle ima veliku hranljivu, lekovitu i dijetetsku vrednost, a naročito je bogat u vitaminu "C" (200 - 450 mg %), PP, B1, B2, i provitaminu vitamina A, zatim u pektinima, šećerima, organskim kiselinama, taninima, drugim suvim materijama, mineralnim materijama, antocijanima, aromatičnim materijama i drugim korisnim sastojcima.
Sorte ribizle svrstane su prema boji ploda u: crne, crvene i bele. Od sorti crne boje ploda za organsku proizvodnju mogu biti interesantne:
1. Ben Lomond,
2. Ben Nivis,
3. Ben Gairn,
4. Ben Hope,
5. Titania,
6. Čačanska crna,
7. Tiben,
8. Tisel
Ben Lomond je sorta škotskog porekla, samooplodna, visoke i redovne rodnosti. Cveta pozno i izbegava pozne prolećne mrazeve. Otporna je na prouzrokovača pepelnice (Sphaerotheca mors uvae). Bobice u grozdu sazrevaju gotovo istovremeno i ne pokazuju sklonost ka opadanju. Zbog visokog sadržaja rastvorljive suve materije (14 %), pored upotrebe u svežem stanju, pogodna je i za sve vidove prerade.
Ben nivis. Sazreva srednje rano, krajem juna i početkom jula. Žbun je umereno bujan i grane su uspravne. Cveta srednje rano. Dosta je otporan prema poznim mrazevima i prouzrokovaču pepelnice. Samooplodna sorta. Rađa dobro i redovno. Bobice su srednje krupne (0,96 do 1 g), loptaste, čvrste, sjajnocrne i kvalitetne (slatkokisele i aromatične). U grozdiću se nalazi po 6,2 bobice, koje dozrevaju istovremeno i ne otpadaju pred berbu. Plodovi se koriste za proizvodnju džema i soka. Pogodna sorta za mehanizovanu berbu.
Titania je bujna sorta otporna na prouzrokovača pepelnice, ali i na prouzrokovača rđe (Cronartrium ribicola). Rodnost ove sorte je umerena, ali njeni plodovi postižu dobru cenu zbog ranog vremena zrenja.
Čačanska crna je domaća sorta stvorena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Otporna je na antraknozu (Pseudopeziza ribes) i ribizlinu rđu. Smooplodna je i veoma rodna sorta, koja je pogodna i za mehanizovanu berbu. Plodovi imaju visok sadržaj rastvorljive suve materije (>14 %), te je pogodna za sve vidove prerade i svežu potrošnju.
Ben Hope je sorta crne ribizle koju većina autora svrstava u perspektivne sorte jer postiže visoke prinose, a i plodovi su joj dobrog kvaliteta. Za organsku proizvodnju je važna činjenica da je ova sorta otporna na eriofidne grinje (Cecidophiopsis ribis) koje su vektor (prenosilac) virusa reverzije ribizle i na prouzrokovača pepelnice.
Sorta Ben Gairn otporna je na virus reverzije ribizle.
Tiben i Tislel su sorte stvorene u Poljskoj, otporne na prouzrokovače pepelnice i rđu. Tiben je vrlo prinosna sorta (u uslovima Poljske postiže 9,9 t/ha plodova), a Tisel je sorta čiji su plodovi veoma dobrog ukusa.
Od sorti crvenog ploda preporuku za gajenje u organskom sistemu imaju: Rondom, Industria i Stanca. Rondom je sorta otporna na pepelnicu i ribizlinu rđu.
Rezime: Crna ribizla najviše rađa i daje najkvalitetnije plodove na jednogodišnjim, zatim dvo i trogodišnjim granama. Plod ribizle je bobica, sa mnogo semenki (20 - 30), težine 1 - 1,5 g. Zrele bobice u nekih sorata lako opadaju, a u nekih teže - što je bolja osobina.
Ribizle su izrazito samooplodne. No i pored toga mnogi stručnjaci preporučuju gajenje dve, tri sorte u istom zasadu. U oprašivanju veliku ulogu imaju insekti, a u prvom redu pčele. Crna ribizla cveta u toku aprila pošto se završi listanje. Cvetanje traje 2 do 3 nedelje. Za razliku od crvene, pogotovo bele ribizle, crna ribizla ima najviše vitamina "C".
Obrada: Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije