Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako pristupiti borbi protiv korova u soji u tri koraka

Soja je u našoj zemlji najviše prisutna na terenima uz Dunav na teritoriji južne Bačke. Upravo na ovim terenima česta je pojava gajenja soje u monokulturi koja se negde seje na istim parcelama čak i 25 godina. Izbegavajći rotaciju kultura, dobili smo parcele sa velikim pritiskom raznih korovskih vrsta i sve češća je pojava rezistentnosti.

Kako je zaštita soje kompleksna i zavisi od sinergije više aktivnih materija, pokušaćemo da pojednostavimo pristup borbe protiv korova u tri koraka.

Prvi korak je tretman posle setve, a pre nicanja

Ovaj tretman se poslednjih godina pokazao kao neizostavan. Važnost primene preparata posle setve, a pre nicanja posebno je prepoznata na parcelama koje imaju jak pritisak ambrozije i delovi terena na kojima se beleži pojava rezistentnog štira. Naša preporuka su preparati na bazi aktivne materije metribuzin. Ovim tretmanom smo "kupili" vreme, pomerili tretmane preko lista i omogućili soji da neometano niče bez prisustva korova. 

Mistral® je selektivni sistemični herbicid na bazi aktivne materije metribuzin. Primenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. U SOJI na jako zakorovljenim parcelama, Mistral® primenjen pre nicanja u dozi od 0,5 kg/ha omogućava da soja raste neometano od strane korova do prve troliske, kada mogu da se primene drugi herbicidi.

Drugi korak je tretman posle nicanja soje i korova

Ovaj tretman se izvodi kombinacijom preparata na bazi aktivnih materija bentazon, tifensulfuron-metil, imazamoks i/ili oksasulfuron. Broj tretmana i doze primene zavise od korovske flore koja je prisutna i od uzrasta korova.

Saltus® je selektivni sistemični herbicid na bazi aktivne materije imazamoks. Primenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova. U soji se primenjuje tretiranjem posle nicanja useva kada je soja u fazi od dvopera do drugog trolista i kada su korovi u fazi od nicanja do faze 2-4 razvijena lista u količini od 0,5-0,6 l/ha.

Treći korak je suzbijanje travnih korova

Sirak iz rizoma je velika opasnost za soju i može da "odnese" dobar deo prinosa. U cilju suzbijanja uskolisnih korova u usevu soje, kompanija ADAMA preporučuje tri izuzetno moćna graminicida: Agil®, Leopard® i Diler®. 

Doze i primenu preparata za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova kao i višegodišnjih rizomskih korova možete detaljnije proučiti klikom na link:

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se ADAMA stručnom timu!

Foto: ADAMA Srbija