Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Rano prolećno prskanje protiv biljnih bolesti i štetočina

U većini voćarskih regiona rezidba voćnih vrsta je uveliko u toku. Međutim, toplo vreme prouzrokovalo je nešto ranije kretanje vegetacije. Naročito se to odnosi na jabučaste vrste, kao i na breskvu i nektarinu. U dobrom delu zasada, breskva i nektarina se nalaze u fenofazi bubrenja pupoljaka, dok je to isto slučaj i kod jabuke. 

"Kako bi se na vreme krenulo sa pravovremenom zaštitom potrebno je da voćari obave rana prolećna prskanja protiv prouzrokovača biljnih bolesti i štetočina," savetuje naš dipl. inž. Dejan Šošić.

Koje su to bolesti koje naši poljoprivredni proizvođači mogu suzbiti i smanjiti potencijal zaraze na početku vegetacije?

"Kada je u pitanju breskva najznačajnija ekonomska bolest je kovrdžavost lista breksve Taphrina deformans koja se suzbija baš u ovom momentu kada je primetan početak bubrenja pupoljaka i fenofaza zelene tačke u zasadima. Jabuka se sada nalazi u fenofazi bubrenja pupoljaka naročito sorte ajdared, pa ju je neophodno štititi od ekonomski najznačajnije, bolesti čađava pegavost lista i krastavost plodova koju izaziva gljiva Venturia inaequalis.“

Proizvođači koštičavog voća prevashodno šljive i višnje mogu još malo sačekati sa primenom preparata jer na dosta lokaliteta ove voćne vrste nisu ušle u fazu vegetacije.

Kompanija ADAMA za suzbijanje kovrdžavosti lista breskve i venturije kod jabuke preporučuje preparat NEORAM 37,5 WG

Ovim preparatom u količini od 3,5 kg po hektaru voćke je potrebno kvalitetno oprskati kako bi svi biljni delovi bili pokriveni. U slučaju da su naši proizvođači imali prošle proizvodne sezone problema sa štetnim insektima (lisne vaši, kalifornijska štitasta vaš, tripsi, grinje), fungicidu NEORAM® je potrebno dodati preparate na bazi mineralnih ulja. 

"Tretiranje preparatom NEORAM® 37,5 WG trebalo bi obaviti po suvom vremenu, bez vetra, kada je temperatura vazduha preko 5°C", poručuje naš dipl. inž. Dejan Šošić.

Fungicid NEORAM® 37,5 WG je proizvod koji je u obliku vododisperzibilnih granula, ima nešto sitnije čestice od drugih preparata sa sličnom namenom što omogućuje da sa odgovarajućom količinom preparata ima dobru pokrovnost biljnog tkiva.

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se našem stručnom timu na ovom LINKU.

Foto:  naslovna - Canva Pro - Tom Meaker from, foto u tekstu: Canva Pro - Getty Images