Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako zaštititi pšenicu od bolesti i korova?

U Srbiji se u prethodnom periodu pokazao prvi tretman useva pšenice kao izuzetno važan. Taj tretman je obično dolazio sredinom marta meseca kada zajedno sa herbicidom koristimo i fungicid.

Zajedno sa usevom pšenice u jesen niču i korovi, koji sprečavaju normalno bokorenje i zasnivanje useva. Onda, kako se sve više razvijaju, tako i crpe sve više hrane i vode samoj pšenici. Zato je važno kontrolu korova izvršiti tokom marta meseca.

U sebi ima protektant koji štiti pšenicu

Jedna od preporuka je svakako Sekator OD, provereni herbicid kojeg odlikuje izuzetno širok spektar delovanja, efikasan je na više od 30 korovskih vrsta uključujući: palamidu, gorušicu, mrtvu koprivu, broćiku, ambroziju, mišjakinju i mnoge druge.

Visoko je selektivan, jedini je herbicid na tržištu Srbije koji u sebi ima protektant koji štiti pšenicu, pa samim tim i vreme primene može biti nešto kasnije, praktično sve do lista zastavičara.

Još jedna stvar o kojoj moramo da vodimo računa je i mogućnost mešanja sa fungicidima. Sekator OD je potpuno kompatibilan sa fungicidom Falcon Forte. Falcon Forte je fungicid novije generacije i naslednik "starog" Falcona. Pojačan je još jednom aktivnom materijom koja daje bržu i veću efikasnost na sve značajne bolesti počev od pepelnice, preko septorije i rdje.

Septorija je ove godine dominantna i najčešće se pojavljuje na njivama. Pred nama je period intenzivnog porasta pa treba pravovremeno zaštiti nove listove koji će se pojaviti, a falcon Forte je svakako pravi izbor.

Više pogledajte u video prilogu:


Foto: Bayer