Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bioplug - ostatke razgradi humus izgradi

Poštovani poljoprivredni proizvođači, složićete se da je zemljište najvrednije što posedujemo. Nažalost, svedoci smo da se ono ubrzano degradira: smanjuje se procenat organske materije i humusa. Do ove pojave dolazi nedostatkom stajnjaka, zbijanjem zemljišta primenom sve teže mehanizacije i sve intenzivnijom poljoprivrednom proizvodnjom koja zahteva postizanje vrhunskih prinosa. Zemljište postaje hladno i praši pri svakoj agrotehničkoj operaciji. Prinosima iz godine u godinu iznosimo iz zemljišta više nego što mu vraćamo. 

Sve ovo ne mora da bude ograničavajući faktor vaše proizvodnje. Stajnjaka nema i to je činjenica ali tu su žetveni ostaci kao ogroman i nažalost, često neiskorišćen potencijal. 

Bioplug - unapređena verzija zamene za stajnjak

Kompanija Biofor System je, uvidevši sve ove probleme sa kojima se svakodnevno srećete, razvila mikrobiološki preparat - Bioplug. Bioplug predstavlja ne samo adekvatnu zamenu za stajnjak, već i njegovu unapređenu verziju. Primena ovog preparata je vrlo jednostavna. Nakon skidanja useva potrebno je isprskati celu površinu vodenim rastvorom Biopluga (može se mešati sa totalima) i u narednih do mesec dana izvršiti zaoravanje, tanjiranje ili gruberisanje žetvenih ostataka. Količina primene je 5 l/ha. 

U pitanju je mikrobiološki preparat koji sadrži veliki broj različitih vrsta i sojeva mikroorganizama koji razgrađuju žetvene ostatke sa vaših parcela stvarajući humus. Azotobacter sp. je zadužen za azotofiksaciju - obezbeđivanje dovoljne količine azota iz vazduha. Bakterije roda Bacillus sp. i Pseudomonas sp. - razgradiće azotnu organsku materiju, a Trichoderma sp. - ima biofungicidno dejstvo i ulogu u razgradnji celuloze. 

Vrednost žetvenih ostataka sa vaših parcela je vrlo merljiva i izgleda ovako: prinosom kukuruza od 10t/ha na vašim njivama ostaje 10t žetvenih ostataka (rasuto zrno nije uračunato). Njihovom potpunom razgradnjom uz pomoć Biopluga, u zemljištu ostaje 90kg čistog N, 35kg čistog P i 130kg čistog K za naredni usev. Nakon skidanja soje u njenim žetvenim ostacima ostaje 90kg čistog N, 38kg čistog P i 90kg čistog K, a kod šećerne repe  90kg čistog N, 25kg čistog P i 90 kg čistog K. 

Važno je napomenuti da svi oni žetveni ostaci koji leže u zemljištu i koje izoravate, iz godine u godinu troše dragocene količine N i vlage vašeg zemljišta. Sa druge strane, zaoravanjem žetvenih ostataka tretiranih Bioplugom usklađuje se proces humifikacije sa potrebama biljaka. Termogene bakterije iz Biopluga imaju sposobnost zagrevanja zemljišta i stvaranja uslova za odvijanje procesa humifikacije. Pored ovoga čuva se zemljišna vlaga, poboljšava se aeracija zemljišta i ishrana biljaka, što dovodi do postizanja vrhunskih prinosa i pozitivnih efekata na plodnost zemljišta. 

Bioplug je, pored ratarstva, svoju široku primenu našao i u voćarsko-vinogradarskoj kao i povrtarskoj proizvodnji. U voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji Bioplug se koristi na kraju vegetacije, nakon berbe u količini od 5l/ha tretiranjem u "herbicidnom redu". Značajna prednost primene Biopluga je povećanje humifikacije, popravljanje vodno-vazdušnog režima zemljišta i razgradnja pesticida deponovanih u zemljištu koji zaostaju usled njihove česte primene u ovim kulturama. 

Preparat Bioplug se takođe koristi za kompostiranje stajnjaka kao i organske materije. Količine primene u ovom slučaju iznose od 0,5l do 1l po m3, u zavisnosti od materije koja se kompostira. Jedini preduslov za efikasnu humifikaciju je prisustvo vazduha, pa je preporuka da visina kompostne hrpe ne bude veća od 1m. 

#BioPlug

Foto: Biofor System