Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Koristite feromone za suzbijanje štetnika i ostvarite potporu u Mjeri 10.1.12.

Korištenjem feromonskih, vizualnih i hranidbenih lovki uspješno se kontrolira brojnost štetnika, ali isto tako i određuje pravovremeni trenutak suzbijanja. Osim što se smanjuje broj tretiranja insekticidima, za provođenje ove Mjere ostvaruje se i 293 €/ha

Feromoni su prirodni kemijski spojevi koje proizvodi kukac kako bi privukao ili stimulirao drugog kukca iste vrste. Feromoni ispuštaju miris koji zbunjuje mužjake te oni ne mogu pronaći ženku i oploditi je. Osim ovog efekta, feromoni se ubrajaju u biotehničke metode suzbijanja jer omogućavaju suzbijanje masovnim ulovom, a daju nam i uvid o brojnosti štetnika.

Feromonske lovke

Colić Trade paleta feromonskih lovki konstruirane tako da svojim oblikom, bojama i izvedbom privlače štetnike koji u njih ulaze te iz njih više ili ne mogu izaći ili vrlo teško izlaze. Lovke rade na principu ampula sa atraktantom koji se postavi unutar lovke ili na lovku. Feromoni svojim mirisom privlače štetnike koji se skupljaju unutar lovki i onemogućeno im je daljnje razmnožavanje.

Delta trap

Delta trap je lovka u obliku dvije nasuprotne krovaste površine. Štetnici se hvataju na donju površinu koja je ljepljiva i omogućava lakše uočavanje štetnika.

Ljepljiva „plašt“ lovka (PAL, PALs, PALz, PALf, PALx) i križne lovke različitih boja

Ova lovka dizajnirana je za štetnike koje ne privlači dizajn delta trap lovki poput kukuruzne zlatice i trešnjine muhe. Ljepljive ploče potrebno je zamijeniti kada se na njih ulovi veći broj insekata. Također je pogodna za praćenje leta maslinove muhe.

Maslinari

Veliku pozornost treba obratiti na pojavu maslinove muhe koja je izuzetno važan štetnik maslina. Štete koje uzrokuje penju se do 30%, a u pojedinim godinama štete mogu biti i puno veće. Praćenje maslinove muhe obično počinje u periodu od lipnja do listopada. Valja imati na umu da je maslinova muha prisutna u voćnjaku tijekom cijele godine i to već u travnju pa bi praćenje trebalo započeti u tom razdoblju. Za detekciju maslinove muhe najbolje je postaviti žute Rebel križne ljepljive ploče. Ove ploče mogu se koristiti i za ulov drugih štetnika. U ponudi imamo i lovke za granotoča i maslinovog moljca.

U našoj ponudi imamo preko 100 različitih feromona i lovki za brojne štetnike od renomiranih svjetskih proizvođača Pherobank i Csalomon.

Koje lovke odabrati ovisno o kulturi

Jabuka i kruška
lovka Delta: Savijači kožice ploda (A. orana), Jabučni savijač (C. pomonela), Kruškin savijač (C. pyrivora) i Miner okruglih mina (L. Scitella))

Breskva i Marelica
lovka Delta: (Breskvin moljac (A. Lineatella))
lovka VARb3k (Zlatna mara (C. aurata))

Šljiva
lovka PALf (Šljivina osica (Hoplocampa spp.))

Trešnja
lovka PALz (Trešnjina muha (R. Cerasi))

Voćarski štetnici
lovka VARb3 (Vrbotoč (C. cossus))
lovka VARb3k (Dlakavi ružičar (E. hirta))
lovka Delta, VARL (Mali mrazovac (O. brumata))
lovkaDelta, VARL+ (Maslinov moljac (P. oleae))
lovka DS TRAP (Drosophila suzukii)

Vinova loza
lovka Delta (Žuti grozdov moljac (E. ambiguella), Pepeljasti grožđani moljac (L. botrana))
lovka Delta, VARL+ (Grba korak (P. rhomboidaria))

Povrćarske kulture
lovka Delta, VARL+ (Sovice pozemljuše (Agrotis sp.))
lovka PAL (Krumpirova zlatica (muške jedinke))
lovka VARL+ (Lisne sovice (M. Brassicae))
lovka Delta (Tuta absoluta)

Ljevak lovka (VARL) ili Mc. Phail

Štetnici ulaze u spremnik lovke kroz lijevak na vrhu. Posebno su dizajnirane za kukce koji nisu dobri letači (kornjaši, vrbotoč, Agriotes spp., mali mazovac.). Za razliku od ljepljivih lovki, ove lovke ne gube učinkovitost ni kada se ulovi veći broj štetnika.

Za plasteničku i hidroponsku proizvodnju tu su vodene lovke sa feromonima za ulov Tute absolute.

Potreban broj lovki

Za detekciju i praćenje štetnika koristi se 2 – 3 lovke po ha, a za svaki sljedeći ha još po 1 – 2 lovke. Feromone je potrebno zamijeniti svaka 4 tjedna.
Za metodu masovnog ulova (ujedno i suzbijanje) koristi se 12 – 15 lovki/ha, a za svaki sljedeći ha još po 8 – 10 lovki. Za primjer manjeg voćnjaka / vinograda, dovoljno je za površinu 2000 – 3000 m2 5 – 6 lovki

Obratite nam se sa povjerenjem na 0994496404 ili info@colic.hr i na vrijeme smanjite populaciju štetnika u vašem nasadu.

Foto: Colić-Trade d.o.o.