Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Soja sa vaše njive - kvalitet od njive do farme za održivu proizvodnju

Kada je u pitanju potražnja namirnica životinjskog porekla, pred poljoprivredu se postavljaju sledeći
zahtevi: održivost, produktivnost i troškovna efikasnost.
Poslednjih decenija ishrana domaćih životinja bazira se na optimalnom snabdevanju aminokiselinama, mineralima i energijom. Osnovni cilj u ishrani životinja je obezbediti hranljive sastojke koje su im potrebne da bi se njihov potencijal iskoristio u potpunosti.

Pored toga, potražnja za lokalno proizvedenim živinskim i svinjskim mesom, kao i drugim proizvodima poput jaja i mleka, sve više dobija na značaju. Povećava se svest o kvalitetu namirnica životinjskog porekla, dobrobiti životinja, ali i uticaju ishrane životinja na životnu sredinu. Pažljivo razmatranje svake pojedinačne faze proizvodnje otvara vrata holističkom pogledu na poljoprivrednu proizvodnju duž čitavog lanca vrednosti - od njive do trpeze

Od njive do farme

Kratki regionalni lanci snabdevanja predstavljaju efektivnu meru kojom se osigurava da hrana i drugi poljoprivredni proizvodi postanu održivi i klimatski prihvatljiviji. Ovu činjenicu ilustrovala je nedavno objavljena studija Instituta FiBL Austrija. Prema rezultatima, korišćenje Donau Soja sertifikovane soje u stočnoj hrani i hrani za ribe može smanjiti CO2 otisak (karbonski otisak) preko 40% u poređenju sa sirovinama iz prekookeanskih zemalja. 

Optimalna priprema osigurava uspeh

Soja je bogata visokosvarljivim aminokiselinama. Zajedno sa kukuruzom, soja je idealan činilac u smeši za obrok. Pored toga, soja sadrži oko 20% ulja, od čega se većina sastoji od polinezasićenih masnih kiselina. Treba napomenuti da sastojci koji inhibiraju svarljivost "antinutritivni faktori" (posebno inhibitori tripsina (TI), značajno smanjuju svarljivost hranljivih sastojaka i time umanjuju učinak ishrane na razviće životinja. Samo odgovarajući termički tretman odnosno prerada soje osigurava uspeh u ishrani domaćih životinja.

Za preradu soje dostupni su različiti postupci (tosteri, pržionice, ekstruderi, itd). Svim ovim procesima zajednička je primena temperature tokom određenog perioda. Ovo osigurava dovoljno smanjenje antinutritivni faktora i garantuje održavanje performansi životinja. Prema istraživanju Instituta za organsku poljoprivredu (FiBL), optimalno prerađena soja, u kontekstu adekvatne termičke obrada, karakteriše sadržaj TIA manje od četiri g/kg soje. Noviji rezultati istraživanja takođe ukazuju da je neophodno još veće smanjenje TIA kako se ne bi rizikovali negativni efekti na performanse životinja.

Nasuprot tome, optimalnu preradu u smislu izbegavanja prekomerne prerade, karakteriše rastvorljivost proteina u kalijum hidroksidu (KOH), gde je ciljana vrednost prerađene soje 78-85%. To znači da optimalna prerada zahteva veliku dozu osetljivosti prilikom podešavanja sistema. S druge strane, kvalitet prerade soje mora se proveravati i u redovnim intervalima. Ova kontrola se može izvršiti različitim hemijskim analizama kao i modernim metodama procene, poput infracrvene
spektroskopije (NIRS).

Rezultati studije Donau Soja udruženja

Na varijabilnost sojinih proizvoda (punomasna soja, sojina pogača itd.) u pogledu kvaliteta prerade (TIA, rastvorljivost u proteinima), kao i sadržaja hranljivih sastojaka, utiču različiti faktori: temperatura i vreme izlaganja tokom prerade, sadržaj TIA, proteina i ulja, veličina i obim zrna i dr.

Udruženje Donau Soja i tim naučnika iz oblasti ishrane životinja ispitivali su u kojoj meri se razlikuju sojine pogače poreklom od 30 različitih proizvođača koji imaju sopstvenu preradu. Ispitana je sirova soja, tostirana soja, sojina pogača i sojino brašno.

Rezultati studije su pokazali da je prosečni sadržaj sirovih proteina u svim uzorcima bio 436 g/kg sojine pogače (u FM) i kretao se u rasponu od 374 do nešto manje od 500 g/kg. Pronađene su i značajne razlike između prerađivača u sadržaju masti u rasponu od 61 do 172 g/kg, dok je srednja vrednost bila 114 g/kg.

Uz nagli porast površina pod sojom, došlo je do značajnog porasta decentralizovanih prerađivačkih postrojenja. Praktično iskustvo i trenutne studije jasno pokazuju da je upravljanje kvalitetom, odnosno redovno praćenje kvaliteta prerade i nutritivnog sastava proizvoda od soje obavezno kako bi se osigurao uspeh - sa njive kroz preradu do hranilice za životinje.

Studiju je organizovalo i sprovelo udruženje Donau Soja, uz finansijsku podršku EU iz međunarodnog projekta "OK-Net Ecofeed".

Rezultati i publikacije iz projekta dostupni su na www.organic-farmknowledge.org.

Foto: Donau Soya