Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako suzbiti štetočine na paradajzu u plasteniku?

U proteklih nekoliko dana sve učestalije se u plastenicima primećuju značajne štetočine kao što su paradajzov moljac, biljne vaši i fitofagne grinje. Sa suzbijanjem štetočina treba početi na vreme i pažljivo pratiti njihov razvoj u usevu paradajza kako ne bi došlo do prenamnoženja i kasnije velikih šteta. 

Štetočina paradajza - Tuta absoluta

Tuta absoluta spada u najvažnije štetočine paradajza. Temperatura je veoma važna za njen razvoj. Problem u suzbijanju predstavlja kratak ciklus razvoja, veliki broj generacija 10 - 12, velika fertilnost ženke (jedna ženka položi 250 - 260 jaja). Ciklus razvoja traje 24-38 dana. Aktivnost odraslih jedinki počinje na 9°C. Štete pravi larva koja se hrani lisnim tkivom i pravi hodnike, oštećuje i stablo i plod. 

Suzbijanje je teško zbog preklapanja generacija, kratkog životnog ciklusa i velike fertilnosti ženke, pa je zbog toga neophodna kombinacija preparata koji suzbijaju različite razvojne stadijume, ali i imaju drugačiji mehanizam delovanja. Pomoć u suzbijanju predstavlja rano otkrivanje njene prisutnosti pomoću feromonskih klopki.
Načini suzbijanja su delovanje na odrasle forme štetočine (na početku pojave), delovanje na jaja štetočine i delovanje na larve što predstavlja i najteži vid suzbijanja. Kod suzbijanja larvi najčešće se koriste sistemični insekticidi koji deluju kao regulatori rasta IGR. Prilikom primene ove vrste insekticida treba voditi računa o pojavi rezistentnosti.

Za suzbijanje se koriste insekticidi iz grupe piretroida kao što su lambda-cihalotrin, deltametrin (POLUX), avermektina - abamektin, emamektin - benzoat i IGR piriproksifen (HARPUN) i hlorantraniliprol.

TRITON insekticid na bazi emamektin benzoata. Emamektin benzoat je insekticid sa novim mehanizmom delovanja i izuzetno jakog delovanja na insekte iz reda Lepidoptera. Ujedno poseduje i visoku selektivnost na korisne insekte, pa se može koristiti u merama integralne zaštite. Emamektin je derivat abamektina, koji je izolovan fermentacijom iz gljiva Streptomyces avermitilis. Deluje kontaktno i digestijom. Mehanizam delovanja je jedinstven, stimuliše lučenje γ- aminobuterne kiseline koja inhibira neurotransmitere što dovodi do paralize insekta i njegovog uginuća. Ima dobru translaminarnu aktivnost, dok depozit na površini lista ima kratko vreme poluraspada. Nakon aplikacije do paralize dolazi za 2 - 4 h, a do smrti za 2-4 dana. Primenjuje se u paradajzu za suzbijanje pamukove sovice i paradajzovog moljca.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!