Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Efikasno suzbijanje uskolisnih korova u soji, suncokretu, šećernoj repi i povrću

Suzbijanje uskolisnih korova u okopavinama zna da bude veliki problem. Dok za suzbijanje širokolisnih korova biramo sam početak njihovog razvoja, u suzbijanju uskolisnih korova (poput divljeg sirka iz rizoma i iz semena i drugi uskolisni korovi) pristup je nešto drugačiji. 

Za njihovo potpuno suzbijanje potrebno je sačekati da sirak poraste do 20-30-ak cm visine i tek tada krenuti sa tertmanima. 

Za tu namenu posebno se ističe herbicid Sprektrum, s obzirom da se dobro usvaja i pri hladnom vremenu, a samo jedan sat po primeni postaje otporan na spiranje kišom. Spektrum ima izraženo sistemično delovanje, sto znači da se veoma brzo usvaja u tkivo korova, i cirkulacijom biljnih sokova lako i brzo prenosi u sve delove biljke (nadzemne i podzemne).

Tako dosopeva u listove, ali i u najudaljenije delove rizoma sirka, koji ponekad mogu biti dugi jedan metar i više. Spektrum ulazi i u pupoljke koji miruju na rizomoma, u njima se nakuplja i njih takođe uništava, te tako sprečava pojavu retrovegetacije. Osim u soji, Spektrum se primenjuje u suncokretu, šećernoj repi, povrću i voću.

Preporučena količina primene Spektruma je - 1,3 l/ha.

Rafal za suzbijanje sirka, pirevine

Drugi herbicid kojim je takođe moguće veoma efikasno suzbijati uskolisne korove poput sirka, muharika, koštana ili pirevine je Rafal 120 kako je njegovo puno ime.

Rafal 120 spada u najselektivnije herbicide, i zbog toga osim u soji, suncokretu  šećernoj repi masovnu primenu ima u povrću (poput krompira, pasulja, mrkve, graška, kupusa, paprike). Rafal 120 je ujedno i herbicid sa najkraćom karencom u povrću. 

Rafal 120 primenjen u preporučenoj dozi zaustavlja korove u porastu već nakon nekoliko dana od tretmana, a potom korov dobije karakterističnu crvenu boju i potpuno propadne nakon oko 14 dana. Sunčano vreme nakon tretmana i obilje vlage u zemljištu ubrzava delovanje ovog herbicida. Preporučena količina primene Rafal 120  je - 1,5 - 2 l/ha.

Globus - uništava sve uskolisne korove

Osim pomenutih, za uništavanje svih uskolisnih korova, može se primeniti i herbicid Globus. Globus je registrovan za primenu u soji, suncokretu, šećernoj repi, krompiru. 
Pogodan je za primenu u nestabilnim vremenskim uslovima, pošto se u biljno tkivo korova usvaja u potpunosti već jedan sat nakon primene te nema opasnosti od ispiranja kišom. Na korove deluje veoma brzo, a korovi već nekoliko sati po tretmanu prestaju sa rastom. 

Globus se intenzivno i lako širi kroz čitavu biljku. Brzo dospeva u sve podezmne i nadzemne delove korova, a nakuplja se u biljnim delovima koji najbrže rastu, pa zbog toga najbrže i deluje.

Do prvih simptoma dolazi dosta brzo nakon tretmana. Već 5-6 dana nakon primene, korov gubi zelenu boju, i počinje da propada, a to je nepovratan proces za korove. 

Globus je veoma selektivan prema gajenim usevima u kojima se primenjuje, dok je dejstvo na divlji sirak iz semena ili rizoma, muharike, koštan, samoniklu pšenicu i druge uskolisne korove, brzo i potpuno.

Preporučena količina primene Globusa EC je - 2 l/ha

Uz herbicidie koje smo spomenuli, korisno je dodati i biostimulatore Cirkon i Activeg gold. Oni ubrzavaju usvajanje herbicida, podstiču porast soje i drugih useva i umanjuju negativan uticaj niskih noćnih temperatura koje usporavaju rast useva. 

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!
Foto: Galenika Fitofarmacija