Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Aktuelna zaštita protiv kupusne sovice u povrću

Kupusna sovica (Mamestra brassicae) spada u značajne štetočine kupusa i kupusnjača, ali kao polifagna štetočina pravi štete i na drugim poljoprivrednim kulturama kao što su salata, spanać, šećerna repa, paprika, paradajz.

Gusenice su zelene (mlađe) do smeđe (starije) boje. Dužina larvi se kreće do 50 mm, a telo im je suženo prema glavi. Leptir je dužine oko 20 mm i ima raspon krila oko 40 - 50  mm. Prednja krila leptira su u osnovi tamnosiva, odnosno maslinasto-smeđe boje sa izraženom bubrežastom mrljom. Sveže položeno jaje je bele boje, dok je starije jaje sivkasto ili zelenkasto.

Insekt prezimljava kao lutka u zemljištu, dok se leptiri najčešće pojavljuju u maju i junu mesecu. Prva generacija gusenica se hrani tokom juna, zatim se učaure u zemljištu i kasnije nastaju leptiri koji lete u julu i avgustu. Druga generacija gusenica javlja se krajem avgusta i septembra tako da treba na vreme reagovati radi efikasnog suzbijanja ove štetočine.

Veće štete pravi druga generacija gusenica u odnosu na prvu. Gusenice se hrane izgrizajući lišće, tako što u početku prave male rupice na listovima, a kasnije se ubušuju u glavicu. Povećana vlažnost, navodnjavanje povrća i gusti zasadi koji zadržavaju vlagu, kao i intenzivna ishrana azotnim đubrivima pogoduju razvoju sovica. Ukoliko se javi masovna pojava celokupna lisna masa gajenih biljaka može biti uništena. 

Za suzbijanje kupusne sovice u povrću stručni tim Galenika-Fitofarmacije preporučuje primenu preparata KOZAK u dozi 0,15-0,2 l/ha tretiranjem u vreme pojave larvi III I IV stupnja.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Depositphotos/alfribeiro/Galenika Fitofarmacija