Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Aktuelno suzbijanje skladišnih štetočina - tretiranjem zrna pšenice i kukuruza

Kako sačuvati uskladišten kvalitet zrna pšenice i kukuruza? 

Da bismo sačuvali kvalitet zrna pšenice i kukuruza nakon uskladištenja neophodno je obezbediti kvalitetne uslove za čuvanje. Osnovno je omogućiti neophodno provetravanje kako bismo od samog početka sprečili pojavu štetnih mikroorganizama, a još važnije je suzbijanje štetnih insekata, pre i posle unošenja pšenice i kukuruza. Skladišne štetočine su najznačajniji uzročnici propadanja zrna. Štete mogu preći i 10%.

Takođe, pre samog skladištenja neophodno je skladišni prostor očistiti i obaviti dezinsekciju jer nam je dobro poznato da postoje štetni insekti koji mogu pričiniti značajne štete. Ukoliko ne obavimo mere zaštite skladišta i zrna, štete će biti neizostavne.

Preparat Etiol ultra odlikuje visoka efikasnost i mala karenca od sedam dana. Primenjuje se tako što 100 ml Etiol ultra pomešamo sa 10l vode i tretiramo 10 tona merkantilnog zrna pšenice ili kukuruza.

Najznačajnije skladišne štetočine pšenice i kukuruza su: Žitni žižak (Sitophilus granarius), Žižak pirinča (Sitophilus oryzae), Žitni moljac (Sitotroga cerealella) i Kestenjasti brašnar (Tribolium castaneum).

Sve navedene štetočine se hrane zrnom kukuruza i pšenice, a mogu predstavljati problem i drugoj uskladištenoj robi. Zbog toga je neophodno pored fizičkog čišćenja praznih prostora za skladištenje uraditi i hemijsko tretiranje, a nakon toga potrebno je obaviti i direktno tretiranje zrna pšenice i kukuruza sa sredstvima registrovanim za suzbijanje navedenih štetočina.

Preparat Etiol ultra odlikuje visoka efikasnost i mala karenca od sedam dana. Primenjuje se tako što 100 ml Etiol ultra pomešamo sa 10l vode i tretiramo 10 tona merkantilnog zrna pšenice ili kukuruza. Tretman sa navedenim preparatom pruža dugotrajnu zaštitu od štetnih insekata.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!