Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako premostiti trenutnu situaciju u poljoprivredi?

Udruženje poljoprivrednika Klub 100P plus izuzetno je zabrinuto stanjem u poljoprivredi Srbije. U sadašnjoj kriznoj situaciji se, usled globalnih promena u svetu, događaju velike promene na svetskim tržištima. Promene sa dalekosežnim posledicama preslikavaju se i na Srbiju.

Cene osnovnih inputa u poljoprivredi brzo rastu i može se reći da su dostigle istorijski maksimum. Tu prvenstveno mislimo na cenu energenata i mineralnih đubriva. Povećanje cene gasa, koje ima značajnu i veliku ulogu u strukturi proizvodnje mineralnih đubriva, će neminovno dovesti do smanjenja njihove upotrebe.

Znamo da visoke prinose nije moguće dostići i održavati bez upotrebe kvalitetnih inputa. Cena mineralnih đubriva i cena goriva u strukturi proizvodnje ratarskih kultura čine i do 35 odsto ukupnih troškova. Poseban problem i prepreka intenziviranju srpske poljoprivredne proizvodnje jesu mali privatni posedi farmera, na kojima ekonomski nije isplativo povećano ulaganje u proizvodnju. Stabilno tržište obezbeđuju veliki robni proizvođači.

Smatramo da mere koje je preduzela vlada, kako bi bar delimično zaštitila građane od poskupljenja, odnosno ograničila cene osnovnih namirnica, a pre desetak dana "zamrzla" i cene goriva, dugoročno neće doneti boljitak. Situaciju na tržištu poljoprivrednih proizvoda neće umiriti ni trenutno visoke cene poljoprivrednih proizvoda (pšenica, kukuruz, soja, suncokret...), koje prate porast cena inputa, jer je gotovo 85 odsto poljoprivrednika svoje proizvode prodalo tokom jeseni.

Do prve žetve i realizacije proizvoda je gotovo još pet meseci i taj period treba premostiti. Kako će izgledati proizvodnja u stočarstvu po trenutnoj visokoj ceni kukuruza, ili proizvodnja u voćarstvu kada proizvođači još imaju zalihe gotovih proizvoda koje iz objektivnih razloga ne mogu da izvezu na strana tržišta, ili u povrtarskoj proizvodnji gde je potrošnja goriva po ha daleko veća nego u klasičnoj konvencionalnoj ratarskoj proizvodnji?

Poremećaji koji će se desiti na tržištu (očekuje se porast cena poljoprivrednih proizvoda) imaće značajnu socijalnu notu i najviše će pogoditi manje imućne slojeve društva.

Predlažemo:

- Da država hitno smanji akcizu na gorivo i da to učini još u mandatu tehničke vlade, a obavezno kada se izabere nova vlada;

- Da svi poljoprivrednici dobiju mogućnost da nabave gorivo za sve poljoprivredne površine upisane u Registar poljoprivrednih proizvođača po tako smanjenoj ceni;

- Da se podele poljoprivredna gazdinstava (PG) na profesionalna i ostala;

- Da se omogući da profesionalna gazdinstva dobiju veće subvencije, naročito za investicije;

- Da se što pre sprovede reforma penzionog sistema za poljoprivrednike;

- Da se pronađe rešenje za pomoć stočarima koji su u nezavidnoj situaciji;

- Da se sačini model za povećano oporezivanje prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta za one koji se ne bave poljoprivredom (neprofesionalna gazdinstva).

foto: Depositphotos/budabar