Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

LEMKEN predstavio karbonski plug koji poboljšava plodnost zemljišta

LEMKEN je razvio koncept karbonskog pluga (Carbon Farming Plug)  za poljoprivredu u saradnji sa Lajbnic centrom za istraživanje poljoprivrednog pejzaža (ZALF). Njihov istraživački rad o prinosu i klimatskim efektima delimične duboke obrade zemljišta iskorišćen je za kreiranje uređaja za obogaćivanje karbonom (ugljenikom) u obradivim zemljištima koji je spreman za serijsku proizvodnju. Novi plug će biti dostupan za kupovinu od sredine 2024. godine.

Plug je namenjen za meliorativnu obradu zemljišta pri čemu se razbija zbijenost zemljišta što dovodi do njegovog poboljšanja. Radna tela obavljaju oranje na naizmeničnim dubinama, a u svakoj drugoj brazdi formiraju kanale ispod nivoa obrade zemljišta koji se popunjavaju gornjim slojem zemlje bogate humusom.

Povećanje prinosa od 5 odsto

Analize ispitivanja koje je sproveo ZALF pokazale su da se više od polovine ovako unešenog humusa obezbeđuje dugotrajno skladištenje CO2 u zemljištu.

Prednost ovakvog načina oranja je taj što se donji slojevi, koji imaju malo humusa, mešaju sa gornjim slojem i formiraju novo zemljište bogato humusom u roku od samo nekoliko godina, jer se ugljenik unosi iz useva. Sadržaj humusa se povećava, a plodnost poboljšava. Istovremeno se zadržava ugljenik u dubljim slojevima.

Stvaraju se uslovi da koren gajenih biljaka prodire dublje u zemlju što mu obezbeđuje bolji pristup vodi i biljnim hranivima. U prvoj godini prinos se može povećati do pet odsto.

Prihod za poljoprivrednike

Ispitivanjem na terenu  koje je sproveo ZALF potvrđen je ovaj efekat koji je ustanovljen šezdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Oranje se može ponoviti dijagonalno na glavni smer rada nakon pet do deset godina. Nova tehnologija uzgoja ugljenika otvara nove tokove prihoda za poljoprivrednike u obliku trgovine CO2 sertifikatima. Izbegava se potencijalni budući porez na emisiju CO2, a poboljšava se konkurentnost poljoprivrednih preduzeća.

LEMKEN-ov novi Carbon Farming Plug je povezan sa iQblue connect modulom koji je baziran na isprobanim i testiranim plugovima ove kompanije. Tako je omogućeno prikupljanje podataka o radu specifičnim za lokaciju, precizno dokumentuje dubinu i položaj stvorenih kanala. 
Foto: LEMKEN