Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Realizirajte vlastitu solarnu elektranu uz sufinanciranje do 90%!

Poljoprivrednici, znate li da će cijena električne energije u budućnosti rasti? Koliki trošak ona predstavlja za vaše gospodarstvo?

Sada imate mogućnost trajno smanjiti troškove energenata i utjecati na tendenciju rasta cijene električne energije. Posljedično možete povećati svoju konkurentnost i razinu energetske neovisnosti. Iskoristite priliku doći do bespovratnih sredstava koja se neće ponoviti kroz značajni period!

O čemu se radi?

Jedan od mogućih načina da ostvarite gore navedeno je kroz izgradnju vlastite solarne elektrane. Radi se o sustavu koji je predviđen za proizvodnju električne energije najmanje narednih 25 godina. S obzirom da nema mehaničkih pokretnih dijelova, gotovo da nema troškova održavanja, nema redovitih servisa i slično. Povremeno se površina panela očisti kako bi se pospješila apsorpcija sunčeve svjetlosti. Instalira se vlastiti izvor električne energije za kojega se može ostvariti značajno sufinanciranje, a po isteku povratnog perioda ostvaruju se značajne uštede na računu za električnu energiju.

Rokovi i stope sufinanciranja

Ovu priliku možete iskoristiti do 31. ožujka 2020. do kada je otvoren natječaj za tip operacije 4.1.3 Korištenje obnovljivih izvora energije uz sufinanciranje od 50% do 90%. Visina javne potpore iznosi 5.000-1.000.000 eura pri čemu Europska unija sudjeluje s 85% udjela, a Republika Hrvatska s 15% udjela.

Tko se može prijaviti?

Mogu se prijaviti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a intenzitet potpore može se uvećati za 20% ako:

  • ulaganje provodi mladi poljoprivrednik
  • se ulaganje odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima, ostalim područjima s posebnim ograničenjima (više o tome ovdje)
  • je ulaganje povezano s agro-okolišnim ili klimatskim djelatnostima

Važne napomene za potencijalne prijavitelje:

  • potrebno je imati priključak na HEP
  • ukoliko prijavitelj nema priključak na HEP, potrebno je pribaviti potvrdu da isti nije moguće realizirati na tom području
  • moraju imati građevinu (krov) na koju će se instalirati solarna elektrana
  • mjesečni trošak za struju nije manji od 500 kn

Što to može značiti za vas? Izračun na konkretnom primjeru

Za poljoprivredno gospodarstvo koje, primjerice, troši oko 3.000 kn mjesečno na električnu energiju, godišnja ušteda ugradnjom solarne elektrane je 36.000 kn. Vaša investicija se isplati kroz manje od 4 godine (uz sufinanciranje), a sljedećih 20 godina koristite besplatnu električnu energiju. Uzimajući u obzir održavanje elektrane, koji su u 25 godina životnog vijeka zanemarivi, vaša ušteda je više od 700.000 kn (napomena: izračun je informativan, baziran na elektrani snage 45.000 kW, a cijene su bez PDV-a).

Izgradnja solarne elektrane po principu ključ u ruke. Kome se obratiti?

Uložite svoje vrijeme u razvoj poljoprivrede, a prijavu na natječaj prepustite stručnjacima! Izračun optimalne snage solarne elektrane prepustite u ruke tima ovlaštenih inženjera s višegodišnjim iskustvom te osigurajte izradu projekta od stručnjaka.

Tvrtka RM-Projekt d.o.o. s više od 10 godina prakse u energetici, u suradnji sa tvrtkom Aestus d.o.o. (iza koje stoji preko 100 zadovoljnih korisnika poslovnog i financijskog savjetovanja te više od 80 uspješno provedenih projekata) obavlja kompletan proces prijave na "Natječaj za tip operacije 4.1.3" u svrhu izgradnje solarne elektrane po principu ključ u ruke.

Zatražite besplatan individualan izračun isplativosti i perioda povrata investicije:

mailom: marketing@rm-projekt.hr
pozivom: +385 91 114 14 04

foto: manfredxy