Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Pravila izbora Rural Foto 2024.

Informacijski sustav Agroklub organizira javni poziv za izbor najbolje ruralne fotografije u 2024. godini putem Interneta.

Propozicije izbora

Natječaj se provodi u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini u 4 kategorije izbora: životinje, priroda, selo, proizvodnja - pod hashtagom #RuralFoto

Uvjeti sudjelovanja: Korisnik mora biti punoljetan i registriran na portalu Agroklub, pri čemu je potrebno ispuniti sve tražene osobne podatke u registracijskom obrazcu. 

Nominirana fotografija uz kratak opis i pripadajući hashtag izbora #RuralFoto + hashtag teme ( #životinje #priroda #selo #proizvodnja ) treba biti postavljena na KLUB, društvenu mrežu Agrokluba tijekom razdoblja nominacija.

Poziv za postanje bit će otvoren od 21. lipnja 2024. i trajat će zaključno do 23:59 sati 23. rujna 2024. godine. Proglašenje pobjednika bit će održano 4. listopada 2024. u sklopu konferencije AgroRocks koja će se održati u Osijeku, a na kojoj će biti upriličena i izložba najboljih radova.

Jedan sudionik može nominirati najviše jednu fotografiju po kategoriji, dakle ukupno četiri (4). Za slučaj većeg broja prijava uzimat će se u obzir samo zadnje fotografije koje imaju hashtag izbora. 

Sudionici izbora jamče da su nominirane fotografije njihovo autorsko djelo te dopuštaju Agroklubu pravo korištenja istih tijekom i nakon natječaja, u svrhu promidžbe izbora RuralFoto i promocije ruralnih prostora.

U postupku evaluacije nominirane fotografije bit će podvrgnute provjeri autentičnosti, a od autora se može tražiti izvorna fotografija. Korištenje umjetne inteligencije za stvaranje ili značajnu manipulaciju fotografija nije dopušteno, te će takve fotografije biti diskvalificirane.

Kategorije izbora i smjernice za tagiranje

Fotografije je moguće nominirati u jednu ili više kategorija, a one su: životinje, priroda, selo i proizvodnja hrane. Pozivamo i amatere i profesionalce da nam se pridruže - da zajedničkim snagama promoviramo sve ljepote naših ruralnih prostora i domaće poljoprivrede. U nastavku donosimo smjernice za kategorizaciju:

#RuralFoto #Životinje očekuju se fotografije domaćih životinja na farmama ili drugom okruženju. Slobodno nominirajte i divljač iz Vašeg kraja - jer su i one i dio života ruralnih prostora

#RuralFoto #Priroda očekujemo fotografije koje dočaravaju Vama najdraži ruralni prostor - polja u svom punom sjaju, rijeku ili potok, iz zraka ili sa zemlje - jer želimo veličati prirodu

#RuralFoto #Selo nominirajte foto zapise koji ponajbolje opisuju život sela ili neki detalj ruralne arhitekture Vašeg kraja - jer želimo pokazati sve blagodati života na selu

#RuralFoto #Proizvodnja kadrovi ove kategorije trebaju oslikavati neki detalj procesa proizvodnje hrane. Slobodno uključite sjetvu, berbu ili žetvu, mužnju ili preradu - jer ono smo što jedemo

Kako nominirati fotografiju pogledajte OVDJE

Nagrade i rokovi

Pobjednici kategorija osvajaju novčanu nagradu u iznosu od 500EUR-a (brutto iznos), a tu je i posebna nagrada. Naime, fotografija s najvećim brojem lajkova čitatelja (unutar selekcije 40 najboljih iz svih četiriju kategorija) osvaja nagradu publike, a koju osigurava jedan od pokrovitelja izbora.

Terminski plan natječaja:

 • 10.06. počinje medijska najava natječaja
 • 21.06. otvaranje nominacija
 • 23.09. završetak nominacija
 • 26.09. stručni žiri donosi odluku o izboru 10 najboljih u sve 4 kategorije i proglašava najbolju fotografiju po izboru publike (s najviše likeova na Klubu)
 • 27.09. do 30.09. sudionici glasaju za izbor najbolje fotografije (između TOP 40)
 • 04.10. proglašenje pobjednika, dodjela nagrada i izložba fotografija na AgroRocksu

Partneri izbora su: CROBOHUB++, Novocommerce International d.o.o., NutriS d.o.o., KWS Sjeme d.o.o, Hrvatske šume, King ICT, Europska komisija, Agro Invest Grupa, Enna Fruit d.o.o., Georg d.o.o.

Komisija izbora

Stručni žiri RuralFoto natječaja broji 7 članova, a povjerena mu je zadaća da izbor iznađe najbolje radove koji opisuju poljoprivredu i život ruralnog prostora, te da sve protekne u skladu s planiranim. Po isteku razdoblja nominacija odabire 10 finalista u svakoj od kategorija, a potom sami sudionici između tih TOP10 biraju najbolje od najboljih. 

Sastav stručnog žirija:

 • Krume Ivanovski, profesionalni fotograf
 • Goran Gazdek, Društvo agrarnih novinara Hrvatske
 • Vesna Novak, Udruga konzultanata za ruralni razvoj (UKKRA)
 • Đorđe Simović, agrarni novinar (Srbija)
 • Martina Antelj Krišto, agrarna novinarka (Bosna i Hercegovina)
 • Jelena Sajić, urednica portala Agronews.rs (Srbija)
 • Leticija Hrenković, Agroklub (predsjednica komisije)

Komisija po završetku izbora zbraja glasove sudionika i proglašava pobjednike.

Dodatne odredbe

Organizator zadržava pravo promjene teksta natječaja bez ograničenja prije početka nominacija, a tijekom njegova trajanja, uz suglasnost 2/3 članova žirija. Za slučaj odstupanja od ciljeva poziva, organizator zadržava i pravo poništenja natječaja, kao i pravo diskvalifikacije pojedinih sudionika.

Eventualne nominacije fotografija od strane članova redakcije Agrokluba (dopisnika, novinara, urednika) i partnera izbora bit će izuzete iz ocijenjivanja.

Svi podaci o korisnicima bit će tretirani u skladu sa smjernicama GDPR i uvjetima korištenja informacijskog sustava Agroklub.