Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Uz pomoć Plantelle uzgojite zdrave rajčice u vrtu ili na balkonu

Rajčica ili  pomidor, paradajz,  zlatna jabuka, tomat, poma.... nazivi su najpopularnije biljke čije se presadnice presađuju u ovo doba godine u vrtove ili u posude i korita na balkonima i terasama.

Najvažnije je  za svako domaćinstvo da je uzgoj što zdraviji ili ekološki sa što manje pesticida i umjetnih gnojiva. Prilikom presadnje na trajno mjesto moramo se ipak malo potruditi i pripremiti zemlju ili odabrati kvalitetan supstrat u koji ćemo posaditi rajčicu. Tijekom sljedećih par mjeseci važna je i  njega i zaštita na što prirodniji način.

Bio Plantella paket za rajčice nudi sve da vaše rajčice, paprike, feferoni, tikvice i patlidžani budu zdravi, lijepi i puni ukusnih plodova.

Odabrani proizvodi za rajčice: Bio Plantella Zemlja za rajčice, Plantella Organik K, Bio Plantella Nutrivit za rajčice, Bio Plantella Organsko gnojivo za rajčice, Bio Plantella Kalcij, i Bio Plantella Vital za zdrave biljke učinkovita su kombinacija organskih nutrijenata s mineralima i vitaminskim dodacima, prirodnim kalijem, kalcijem i ekstraktom algi, a Bio Plantella Zemlja za rajčice je organska zemlja od najkvalitetnijih treseta a Bio Plantella Vital prirodni obrambeni sustav od poljske preslice za zdravo plodovito povrće.

Presađivanje plodovitog povrća u vrt ili posude-korita

Krajem travnja, ako je dovoljno toplo i u svibnju presadnice plodovitog povrća iz  zaštićenih prostora sadimo na otvorene površine. Rajčice, paprike, tikvice i patlidžani sade se na otvoreno u fazi 5-7 listova. Pravo vrijeme za sadnju je trenutak kada se tlo zagrije na 15°C jer trebaju više topline. Taj podatak je bitan jer kod temperature niže od 10°C njihov rast se prekida i nema cvatnje.  

Organska gnojidba je jako bitna

Specifične vremenske prilike ovog proljeća mnogima nisu dozvolile pripremne radove u vrtovima, ali je vrijeme za primjenu kvalitetnog organskog gnojiva. Najbolji za poboljšanje kvalitete tla u povrtnjaku je Plantella Organik K - 100% organsko gnojivo dugotrajnog djelovanja, koje osim bogatog sastava sadrži i više kalija. Kalij je bitan za  čvrste i ukusnije plodove bogate vitaminima. Kalij takođe regulira opskrbu vodom i time povećava otpornost na sušu. 

Na vrtnim gredicama upotrebimo najprije organska gnojiva Organik K ili Bio Plantella Nutrivit za rajčice i zalijemo Bio Plantella Vitom, da se sadnice brzo oporave od sadnje.

Za manje vrtove i visoke gredice posebno je primjereno potpuno organsko gnojivo veće vrijednosti Bio Plantella Nutrivit za rajčice i drugo plodovito povrće, koji ima dvostruki učinak - zbog oblika granula koje se otapaju u kontaktu sa zemljom i vodom ovo gnojivo omogućava dugotrajnu dostupnost i brzo oslobađanje hranjivih tvari, zato je i primjereno tako za početno gnojenje kao i za dognojavanje rajčica u razdoblju rasta. 

Pri sadnji u gredice osvježimo tlo dodavanjem odličnog specijalnog bio supstrata za sadnju i presađivanje Bio Plantella zemlju za rajčice.

Rajčice u posudi posadimo u specijalnu Bio Plantella zemlju za rajčice i pomiješamo sa Bio Plantella Nutrivitom za rajčice.

Planiranje sadnje i plodored

Rajčici su dobri susjedi grah, češnjak, kupusnjače, salata glavatica, poriluk, kukuruz, mrkva, peršin, lisnata salata, cikla, celer, a loši susjedi grašak, koromač, krumpir. Rajčica dobro podnosi samu sebe, a ispred nje u plodoredu ne mogu biti iz iste porodice npr. krumpir ili paprika, a nakon rajčice sade se mahunarke. Paprika također ne podnosi samu sebe. 

Da bi presadnice dobro podnijele stres samog presađivanja, odlično pomaže prirodno gnojivo Bio Plantella Vita, vitaminski kompleks sa ekstremno brzim djelovanjem. Kasnije redovito dognojavamo tekućim organskim gnojivom Bio Plantela Organskim gnojivom za rajčice iz morskih algi i s dodatkom prirodnog kalija za zdrave i sočne plodove. 

Nakon sadnje rajčice, paprike i patlidžana potrebno je obaviti navodnjavanje, najbolje vrijeme je jutro.

Eko zaštita od bolesti i truleži

Najuočljiviji simptom nedostatka kalcija kod rajčice i plodovitog povrća  je pojava vršne truleži na podovima. Površina vrha ploda zatamni a kasnije se razvija crno obojenje. Na kraju plod propadne, često uz sekundarni razvoj bolesti. Da bi to mogli spriječiti, u paketu za rajčice za nalazi i Bio Plantella Kalcijevo lisno gnojivo koje sprječava propadanje plodova. Djeluje trostruko – kao biostimulator, gnojivo i korektort za nedostatak kalcija. Aminokiseline kao prirodni biostimulator poboljšavaju prijenos kalcija i ostalih mikroelemenata u biljku.

Protiv bolesti plamenjače, pepelnice i plijesni prskamo Bio Plantella Vital za rajčice, koji je na bazi poljske preslice. Iznimno je bogata silicijem, kalcijem i drugim mineralima i vitaminima, čime jača stanične stijenke biljaka i potiče zdrav rast rajčica i plodovitog povrća.

Sve su modernije i sadnje u posude

Posudu napunimo specijalnom Bio Plantella zemljom za rajčice, pomiješamo sa malo organskog gnojiva Bio Plantella Nutrivitom za rajčice i sve ostalo dalje radimo kao kod rajčica ili drugog plodovitog povrća u vrtu.

Vrtlarite s nama.
Besplatni stručni savjeti za vrt:  092 194 1694 i 01 621 3966 ili na NapraviVrt.hr
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Unichem Agro

foto: Unichem Agro