• Proizvodnja meda
  • 03.08.2017. 14:00

150 košnica dovoljno za četvoročlanu porodicu

Dragice Mastilović iz Gakova smatra da je od 100 do 150 košnica dovoljno da bi jedna četvoročlana porodica lepo živela. Smatra da su osnovni uslovi rad i selidba.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 3.883
  • 378
  • 0

Ljubav prema pčelama opredelila je životni put Dragice Mastilović iz Gakova. Ona je jedna od retkih žena koja se ovim poslom bavi na visokom, profesionalnom nivou.

"Pčelarenje sam nasledila od oca, koji se ovim bavio u brdskim krajevima. Samostalno pčelarim 30 godina sa AŽ grom košnicama i imam 80 društava. Sin i muž mi pomažu pri vrcanju i selidbi", kaže Dragica.

Obavezna selidba košnica

Prosek ove pčelarke je oko dve tone po sezoni. Košnice seli povremeno u Bački Breg ili na suncokret, zavisno od sezone.

"Verujem da stacionarnim pčelarenjem ne može da se ubira prihod, a sve teže je naći pašu, posebno što je bagrem dosta isečen. Uništen je bosiljak, kao i razni medonosni korovi, tako da nema dovoljno livadske paše", kaže ova pčelarka.

Cena meda od 500 dinara

Pored meda, proizvodi se propolis, polen i vosak. Med prodaje na pijaci po ceni od 500 do 700 dinara. Ima svoje mušterije, i kaže da je zadovoljna. Kaže da je rad uslov da bi se živelo od pčelarstva, a da je od 100 do 150 košnica dovoljno za četvroločanu porodicu.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Pčelarenje Pčele Med Gakovo Dragice Mastilović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner