Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Api komora
  • 25.05.2022. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bački Maglić

Api komora za prevenciju bolesti i oporavak posle korone

Api komora je poseban objekat izgrađen od prirodnih materijala u kojem korisnici udišu vazduh iz pčelinjih košnica. Taj vazduh je lekovit i odličan je za lečenje prvenstveno respiratornih organa.

Foto: Radoslav Bogdanović
  • 7.847
  • 265
  • 1

Api terapija, odnosno inhalacija vazduhom iz košnice odličan je način lečenja i prevencija mnogih, ali prvenstveno respiratornih organa, astme bronhitisa kod dece i odraslih osoba. Funkcioniše tako što se u api komori, posebno napravljenoj i opremljenoj prostoriji direkto udiše vazdu iz košnice.

Pčelar iz Bačkog Maglića Radoslav Bogdanović, napravio je nedavno api komoru. Radi se o objektu napravljenom od prirodnih materijala, prvenstveno drveta, suve jelovine, a u unutrašnjosti su košnice pčela koje svakodnevno obavljaju funkviju unosa meda. Tako je ovaj pčelar uz med i druge pčelinje proizvode napravio korak dalje u korišćenju svih beskonačnih dobrobiti koje pružaju pčele.

Vazduh koji je obogaćen medom, polenom, pergom, matičnim mlečom

Znajući da se u Evropskim zemljama uveliko koriste prednosti api komora Bogdanović, inače bivši direktor škole i sportista, zimus se uhvatio posla i sagradio, po uzoru na slovenačke pčelare koji u ovoj oblasti imaju dugu tradiciju, mali objekat sa dve prostorije. Mala brvnara zdravlja danas je okružena košnicama, pčelama, cvećem, razgranatim drvećem, jednom rečju kao kućica iz bajke.

"Komoru sam izgradio sam uz pomoć komšija pčelara. Iskoristio sam vreme tokom zimskih meseci kada su pčele mirovale i polako napravio to što sam dugo želeo i što je najvažnije uživali smo svi u tome", kaže naš sagovornik i napominje da su u jednoj prostoriji smeštene četiri košnice i inhalatori nabavljeni iz Slovenije.

U jednoj prostoriji smeštene četiri košnice i inhalatori

Tu se udiše vazduh koji je obogaćen medom, polenom, pergom, matičnim mlečom kao i voskom i prolpolisom koji se lagano otapa u posebnom topioniku, a udiše direkto ili posredstvom maske i inhalatora. Svaki taj pčelinji produkt ima izuzetnu hranjivu vrednost i uticaj na ljudsko zdravlje i prevenciju pojedinih bolesti.

Opuštanje uz zujanje pčela

U drugoj prostoriji su takođe košnice na kojima se leži, opušta i odmara uz zujanje pčela i naravno udisanje čistog, lekovitog vazduha iz košnica. Kako kaže naš sagovornik, svi pčelinji proizvodi su odličan dar prirode, propolis čini čuda kada je u pitanju imunitet, pčelinji otrov koji se koristi u farmakologiji i zbog svoje lekovitosti je basnoslovno skup, matični mleč je jedan od najlekovitijih proizvoda pčela koga nutricionisti smatraju najsavršenijom namirnicom na svetu, a sve to ima neprocenjivu vrednost koju treba iskoristiti na pravi način.

Dobar glas daleko se čuje te već posetioci, oni kojima je neophodna ova vrsta pomoći već dolaze u api komoru ovog pčelara. On nam je objasnio da je nakon korone dosta zainteresovanih koji imaju oštećena pluća, astmu, bronitis ili ih muče dugogodišnje migrene, slab imunitet, stres, te bi im ovaj vid potpuno prirodne terapije dobro došao, a deca mogu doći uvek i biće mu izuzetno drago da im pomogne.

Api komora na usluzi

"Jedna terapija traje od 15 do 30 minuta i dobro je ponoviti je nekoliko puta i osetiti blagodeti i lepotu vazduha iz košnice ili zujanje pčela pogotovo tokom noći", kaže ovaj pčelar i dodaje da vodi račina o svom pčelinjaku da okolo sadi drveće štiteći ga tako od herbicida i da redovno ide za pašom od Cera do Banata gde cveta najlepši i najmedonosniji suncokret.

"Želja mi je bila da posredstvom rada i proizvoda pčela pomognem svima kojima je pomoć potrebna. Pčelari su uglavnom skoncentrisani na proizvodnju meda ali kada su pčele u pitanju mogućnosti su ogromne što dokazuje i ova moja api komora. Svi treba da znaju da je košnica prirodna apoteka, a to se svakodnevno potvrđuje u praksi", kaže Bogdanović, dodajući da je pčelinjak nasledio od roditelja, trenutno ima 130 košnica i petnaestogodišnje pčelarsko iskustvo i znanje i da vrlo često poklanja med, a svojim kupcima bočicu propolisa obavezno.


Tagovi

Api komora Matična mleč Prevencija bolesti Pčelinji vazduh Radoslav Bogdanović


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!