Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništene pčele
  • 07.05.2019. 18:00

Bacili i spalili košnice - uništeno 600.000 pčela!

Ružna vest koja je šokirala ne samo pčelare širom sveta nego i sve koji su svesni važnosti pčela, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, tačnije iz Teksasa.

Foto: Depositphotos/PetroP
  • 747
  • 86
  • 0

Kao da nije dovoljno što su pčele sve više pod uticajem klimatskih promena i neodgovornih poljoprivrednih proizvođača koji koriste nedopuštena hemijska sredstva ili ih koriste u vreme njihovog leta, ima, nažalost i onih koji ih svesno i direktno uništavaju

Ružna vest koja je šokirala ne samo pčelare širom sveta nego i sve koji su svesni važnosti pčela, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, tačnije iz Teksasa. 

Naime, zamenik šefa policije okruga Brazoria, južno od Hjustona, krajem aprila primetio je nekoliko spaljenih pčelinjih košnica u Alvinu, u Teksasu, navodi abc13.com. Neke od košnica bile su bačene u obližnje jezero. Ondašnji savez pčelara imao je 24 kolonije pčela, a gubici nastali ovim zastrašujućim činom su ogromni!

Paljenjem košnica uništeno je oko 600.000 pčela

Razbacane i zauvek uništene (Foto: Facebook/Brazoria County Beekeepers Association)

"Potrebno je dugo vremena da se uspostavi kolonija. Može potrajati i do godinu dana, ali matice su verovatno uništene što znači da i one pčele koje su preživele, nemaju kuda da odu. Već je dovoljno loše to što je neko pobacao košnice, ali zapaliti ih, to je neshvatljivo", napisali su iz Udruženja pčelara Brazoria na svojoj Fejsbuk stranici i ponudili nagradu od 1.000 dolara da bi se otkrio počinilac, ali istovremeno traže i donacije kako bi se oporavili od gubitaka. 

Nagradu od čak 5.000 dolara nudi i organizacija "Brazoria County Crime Stopper" koja se bavi sprečavanjem kriminala. 

Stiv Brekman, jedan od pčelara, istakao je kako gubitak pčela ima ozbiljne posledice za životnu sredinu. "Populacija pčela opada zbog upotrebe insekticida, a važne su za oprašivanje svog biljnog sveta. Oprašuju paradajz, tikvice, lubenice i ako nema pčela, dobijate nula povrća i voća", pokušao je Brekman objasniti svojim sugrađanima. 

Osim gubitka pčela, pčelari su izgubili i med, baš kada je sezona vrcanja u toku. Tako je jedan od pčelara izgubio sav med koji je trebao prodati na tržištu ovoga leta. 


Tagovi

Uništene pčele Spaljene košnice Izgubljen med Ogromna šteta Stiv Brekman Brazoria


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.