Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezmatak
  • 22.03.2023. 13:30

Bezmatak na pčelinjaku: Šta kada pregledom naiđemo na zajednicu bez matice?

Čak i bez matice, zajednica pčela može živeti, ali ograničeno vreme.

Foto: Antun Karlović
  • 4.519
  • 297
  • 0

Pčelari znaju kako i bez matice zajednica pčela jedno vreme može funkcionisati. Koliko tačno zavisi od godišnjeg doba. Problem je što će takva pre ili kasnije propasti ukoliko kad naiđemo na bezmatak ne dodamo matičnjak ili maticu.

Kako s leta "pročitamo" da se radi o bezmatku? Jednostavno, ako je zajednica ostala bez matice pčele izleću u daleko manjem broju, unose manje količine polena dok ih nakon otvaranja košnice prepoznajemo po pojačanom zujenju, mahanjem krilima i "drhtanjem" na okvirima.

Naiđemo li pregledom okvira samo na staro poklopljeno leglo bez matičnjaka ili samo sa starim leglom, čak i bez njega, matica je moguće prestala zalegati zbog njene moguće starosti ili je ista najverovatnije uginula.

U takvim situacijama pčele nemaju mlado radilično leglo iz kojeg mogu izvući matičnjake i odgojiti novu maticu. U proleće kada naiđemo na takvu zajednicu pčele su najčešće stare iz prošlogodišnjeg legla pa je rešenje pripojiti ih preko novinskog papira drugoj zajednici ili jednostavno istresti ako vreme dozvoljava ispred drugih košnica pa će se one pridružiti same drugim zajednicama. Staru košnicu u to vreme sklanjamo. 

Druga opcija je ako je moguće dodavanje matičnjaka ili okvira s otvorenim leglom zajedno s pčelama pazeći pritom da ne prenesemo i samu maticu. Tada se stare pčele vrate dok mlade kućne ostaju s leglom.

Zavisno od količine pčela, dodajemo li maticu ili matičnjak pa i okvire s leglom, obavezno sužavamo zajedicu na jedan nastavak - nukleus tako da suzimo sam prostor kako bi pčele mogle održavati mikroklimu.

Matica trutuša

Ako se pojavi matica trutuša pčele se često ponašaju kao da se radi o pravoj. Normalno unose polen, ali ako situacija potraje primetićete pojavu mladih trutova.

Lažne matice

Ako je zajednica već počela funkcionisati s lažnim maticama, u toj zajednici naći ćemo okvire s uzdignutim poklopcima na radiličkom saću. To se događa na više okvira u grupama jer svaka lažna matica deluje na svom području unutar košnice. 

Toj zajednici nema spasa pa se kad vreme dozvoljava samo pčele istresu ispred drugih košnica. Košnicu sklanjamo privremeno kako se pčele ne bi vratile u nju već priključile drugim zajednicama.

Upamtite: Kod svih pregleda prethodno se zaštitite pčelarskim odelom, dimilicom, rukavicama, dletom, pčelarskom četkom i ostalom opremom koju koristimo kod pregleda. Nameravamo li dodati pogače ili sirup najbolje da su nam i oni odmah nadohvat ruke.


Tagovi

Bezmatak Zajednica bez matice Košnice Lažne matice Matica trutuša


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.