Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 31.07.2020. 07:30

Cveće prenosi parazite pčelama, ali i obrnuto - pokazala nova studija

Naučnici sa Univerziteta Kornel sproveli su istraživanje o tome kako cveće utiče na bolesti i parazite kod pčela, a otkrili su tri glavna faktora: obilje cveća, broj društvenih pčela i njihovu raznovrsnost.

Foto: JumpStory
  • 129
  • 11
  • 0

Studija objavljena u časopisu "Nature Ecology and Evolution" otkrila je da jedna od osam pčela ima najmanje jednog parazita i da svaki jedanaesti cvet nosi parazite koji prouzrokuju njihovu bolest.

Istraživanje je sprovedeno na polju u istočnom Njujorku gde su istraživači pregledali preko 2.600 cvetova 89 vrsta i skoro 2.700 pčela 110 vrsta analiziravši parazite ovih insekata tokom čitave vegetacijske sezone. Pomoću molekularnih podataka identifikovali su pet uobičajenih protozoa i gljivičnih parazita.

"Vrlo malo znamo o prenošenju ovih bolesti", rekao je za news.cornell autor studije Skot Mekart, docent entomologije na Fakultetu za poljoprivredu Univerziteta Kornel.

"Naša studija pokazuje da pčele bolesti mogu da prenesu na različite vrste cveća, a intenzitet oblikuju cvetna i pčelinja zajednica", dodao je.

Napravite hotel za divlje pčele

Istraživači su otkrili tri glavna faktora u prenošenju bolesti, a reč je o obilju cveća, broju društvenih pčela i njihovoj raznovrsnosti.

Više cveća na poljima smanjuje rizik od bolesti

Kako sezona napreduje, tako se povećava i broj cveća na polju. Istovremeno, udeo onoga na kom su zabeleženi paraziti opada i tako se smanjuje rizik da pčela pokupi parazita kada sleti na cvet. 

"To ima veliki značaj za očuvanje, jer ako želite da ograničite širenje bolesti, samo posadite mnogo cveća", rekao je Mekart, dodavši da sadnja ove vrste bilja takođe nudi hranu oprašivačima.

 "To je dobitak: ako sadimo cveće i stvaramo mnogo krmnog bilja, možemo da razredimo bolesti".

Studija je otkrila da su društveni insekti, poput pčela i bumbara izloženiji zarazama nego solitarne pčelinje vrste. Istraživači su otkrili da se kasnije u sezoni povećava broj društvenih, dok se smanjuje njihova raznovrsnost.

I raznovrsnost vrsta smanjuje širenje bolesti

"I raznovrsnost manje društvenih pčela daje manju verovatnoću da su one sveukupno zaražene što je pozitivno za njihovo očuvanje: ako promovišemo njihovu raznovrsnost, biće manje bolesti", rekao je Mekart i dodao kako veliki broj zaraza društvenih može da pređe i na druge vrste ovih oprašivača.

Divlje cveće: Rešenje za pčele, sušu, kvalitet zemljišta, ali i poljoprivrednike

U budućim studijama planiraju da utvrde da li povećanje obilja cveća umanjuje negativne efekte povećanog broja društvenih pčela. Takođe, potrebno je još proučavanja kako bi se shvatilo zašto su one toliko podložne parazitima.


Tagovi

Pčele Istraživanje Univerzitet Kronel Bolesti kod pčela Paraziti Studija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.