Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mit ili istina
  • 06.12.2024. 10:30

Da li je važno kakvom kašičicom jedemo med?

Verovatno ste i sami barem jednom čuli savet da med treba jesti isključivo drvenom kašičicom. Da li je to mit ili istina?

Foto: Depositphotos/Serezniy
  • 186
  • 39
  • 0

Zaboravite na stare savete da se med ne jede metalnom kašičicom. Ova tvrdnja, prenošena generacijama, zapravo je mit koji je nastao u vreme kada je pribor za jelo bio izrađen od aluminijuma. Naime, organske kiseline iz meda reagovale su sa aluminijumom, što je moglo da utiče na ukus meda, pa čak i na njegova svojstva.

Zato se preporučivalo korišćenje drvenih kašika. Danas, kada se većina pribora za jelo izrađuje od nerđajućeg čelika, ova zabrinutost je nepotrebna. Nerđajući čelik ne reaguje s medom, pa slobodno možete koristiti svoju omiljenu metalnu kašiku.

Nerđajuči čelik (inoks) je zapravo idealan za med jer je otporan na koroziju, čak i kada je u dodiru s kiselinama poput onih koje se nalaze u medu. Zatim, više je higijenski je od drugih materijala, lako ga je čistiti i dezinfikovati. Ima neutralan ukus, odnosno ne menja ukus niti miris hrane, može da izdrži često korišćenje.

Zašto se onda koristila drvena kašika?

U prošlosti, kada nije bio dostupan nerđajući čelik kao danas, drvo se koristilo kao alternativa za izradu pribora za jelo i čuvanje vina, rakije i slično. Drvena kašika je bila prirodna i svakako tada jeftina opcija. Međutim, drvo ima svoje nedostatke: ono je porozno i teško se u potpunosti očisti od bakterija, a s vremenom se troši i može se raspadati. Pranje drvenih kašika u mašini za sudove ili deterdžentom nije preporučljivo jer deterdžent može da prodre u drvo. S druge strane, pranje samo vodom možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih bakterija.

Ipak, šta je s koritima za otklapanje saća, vrcaljkama i slično? Naime, i korita za otklapanje saća, vrcaljke i druga oprema u pčelarstvu izrađuju se od nehđajućeg čelika iz istih razloga kao i posuđe za med. Inoks je higijenski, izdržljiv i ne utiče na kvalitet meda. Kad med ne bi smeo da se jede metalnom kašičicom, i ta bi oprema trebala da bude od drveta, a nije.

Uživajte u medu bez brige i grabite ga svojom omiljenom kašikom

Dakle, sledeći put kada poželite da uživate u kašičici meda, slobodno posegnite za onom metalnom. Ne samo da je sigurna za upotrebu, već je i praktičnija za održavanje higijene.

Iako je mit o metalnoj kašičici i medu sada, nadam se, razbijen, važno je napomenuti da je kvalitet meda i dalje važan. Odaberite onaj od proverenih proizvođača kako biste bili sigurni da konzumirate zdrav i prirodan proizvod.


Tagovi

Med Svojstva meda Kašika Drvena kašika Metalna kašika Kašike od aluminijuma


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kolač koji mese domaćice iz okoline Topole i daju polažajniku. Više o običajima za Božić u ovom kraju Srbije pročitajte 07. januara na Agroklub portalu!