Verovatno ste i sami barem jednom čuli savet da med treba jesti isključivo drvenom kašičicom. Da li je to mit ili istina?
Zaboravite na stare savete da se med ne jede metalnom kašičicom. Ova tvrdnja, prenošena generacijama, zapravo je mit koji je nastao u vreme kada je pribor za jelo bio izrađen od aluminijuma. Naime, organske kiseline iz meda reagovale su sa aluminijumom, što je moglo da utiče na ukus meda, pa čak i na njegova svojstva.
Zato se preporučivalo korišćenje drvenih kašika. Danas, kada se većina pribora za jelo izrađuje od nerđajućeg čelika, ova zabrinutost je nepotrebna. Nerđajući čelik ne reaguje s medom, pa slobodno možete koristiti svoju omiljenu metalnu kašiku.
Nerđajuči čelik (inoks) je zapravo idealan za med jer je otporan na koroziju, čak i kada je u dodiru s kiselinama poput onih koje se nalaze u medu. Zatim, više je higijenski je od drugih materijala, lako ga je čistiti i dezinfikovati. Ima neutralan ukus, odnosno ne menja ukus niti miris hrane, može da izdrži često korišćenje.
U prošlosti, kada nije bio dostupan nerđajući čelik kao danas, drvo se koristilo kao alternativa za izradu pribora za jelo i čuvanje vina, rakije i slično. Drvena kašika je bila prirodna i svakako tada jeftina opcija. Međutim, drvo ima svoje nedostatke: ono je porozno i teško se u potpunosti očisti od bakterija, a s vremenom se troši i može se raspadati. Pranje drvenih kašika u mašini za sudove ili deterdžentom nije preporučljivo jer deterdžent može da prodre u drvo. S druge strane, pranje samo vodom možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih bakterija.
Ipak, šta je s koritima za otklapanje saća, vrcaljkama i slično? Naime, i korita za otklapanje saća, vrcaljke i druga oprema u pčelarstvu izrađuju se od nehđajućeg čelika iz istih razloga kao i posuđe za med. Inoks je higijenski, izdržljiv i ne utiče na kvalitet meda. Kad med ne bi smeo da se jede metalnom kašičicom, i ta bi oprema trebala da bude od drveta, a nije.
Dakle, sledeći put kada poželite da uživate u kašičici meda, slobodno posegnite za onom metalnom. Ne samo da je sigurna za upotrebu, već je i praktičnija za održavanje higijene.
Iako je mit o metalnoj kašičici i medu sada, nadam se, razbijen, važno je napomenuti da je kvalitet meda i dalje važan. Odaberite onaj od proverenih proizvođača kako biste bili sigurni da konzumirate zdrav i prirodan proizvod.
Tagovi
Autor