Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema pčelinjaka za zimu
  • 07.11.2015. 12:00

Da li ste utoplili pčelinja društva?

Pčelari su do sada trebali da preduzmu sve potrebne ozbiljnije mere koje su u vezi sa uzimljavanjem pčelinjih društava.

Foto: depositphotos.com, ppl
  • 1.846
  • 131
  • 0

U novembru pčele polako počinju svoj zimski san. Pčelari su do sada trebali da preduzmu sve potrebne ozbiljnije mere koje su u vezi sa uzimljavanjem pčelinjih društava. Otvaranje košnica od tog meseca više se ne praktikuje kod imalo ozbiljnih pčelara, iako ni to nije "uklesano u kamen", kao ni većina stvari u pčelarstvu.

U novembru iz legla izlaze i poslednje zimske pčele koje će dočekati toplije prolećne dane, a nakon što matica počne sa zaleganjem, othraniti prve generacije pčela u narednoj godini. Kod malo slabijih košnica (sa manjim brojem pčela), to se već dogodilo ranije, dok se kod jačih događa upravo tokom novembra, što još naravno zavisi od godine, ali i podneblja na kojem se pčelinjak nalazi.

Jača društva kasnije ulaze u klube

U jesenima koje su toplije i vremenski nešto stabilnije, pčele u klube ulaze kasnije, a kada su jeseni hladnije, prema prirodnom bioritmu pčela, to se događa ipak nešto ranije. Pčele, kao što smo već čuli ili naučili, obrazuju klube na temperaturama 9-12°C, a to s druge strane zavisi od jačine svakog pčelinjeg društva. U proleće i za vreme zimskih pročisnih letova, nešto slabija društva izlaze ranije, a jača kasnije. Kod ulaska u klube jača pčelinja društva cela u klube ulaze kasnije od slabijih - sa manjim brojem pčela i kod njih su mogući izleti na temperaturama do 10 ili 11°C.

Ukoliko u ovom ili narednim mesecima postoje velike oscilacije u dnevnim i noćnim temperaturama, pčele će shodno tome širiti i skupljati klube, te češće izlaziti na pročisne letove. To je naravno s jedne strane dobro, međutim tada će, pošto su aktivnije, više i brže trošiti pripremljene zalihe hrane.

Utopljavanje u novembru?

Iako mnogi pčelari upravo u novembru počinju da utopljavaju društva, mišljenje stručnih pčelara je da do februara treba osigurati pravilnu, ali ne i prejaku ventilaciju košnice. Pčelama hladnoća smeta manje od moguće vlage koja se može pojaviti u košnici. Trpanje na desetinu kilograma novinskog papira na košnicu i oko nje, ne samo da nije estetski lepo, već je i nepotrebno. Košnica bi trebalo da bude utopljena na način da sa spoljašnjih stranica gubi što manje toplote. To se radi jedino zbog legla, a sada novog legla više neće biti. Dakle, utopljavanje u novembru je potpuno nepotrebno.

Početkom novembra dovršavamo uzimljavanje društava, dok pre nadolazećih zimskih dana završavamo uređenje okoline pčelinjaka. U slučaju snežnih padavina čistimo leto košnice. Po potrebi obavljamo tretiranje društava protiv varoe, počinjemo pretapanje voska, osiguravamo mir u pčelinjaku i slično. Svi radovi uglavnom se preusmeravaju na radove sa opremom u radionici izvan dometa samih uzimljenih košnica. Počinjemo obnovu nastavaka ili praznih košnica van pčelinjaka, popravljamo okvire i slično.

Foto: depositphotos.com, ppl1958


Tagovi

Pčelinjak Košnice Pčelinje leglo Jake zajednice Zimsko klube Utopljavanje zajednica Zimovanje pčela Novembar


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.