Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinje zajednice
  • 05.12.2022. 16:30

Decembar u pčelinjaku: Koje poslove obaviti, a šta izbegavati?

Mir na pčelinjaku je preko potreban jer svako jače uznemiravanje u ovom razdoblju često znači i uginjavanje dela pčela koje otpadnu iz klupka na podnjaču.

Foto: Antun Karlović
  • 184
  • 14
  • 0

Decembar dvanaesti je i poslednji mesec godine po gregorijanskom kalendaru.

Kao što su naše telo i narav skloni da se odmaraju, opuste, zadremaju tako se na koncu godine i u košnici događa nešto slično. Pčele su polako već prešle u fazu češćeg mirovanja uz povremene više manje pročisne izlete.

Poslednji mesec obeležen je kao onaj u kojem najčešće ima dosta padavina, zavisno od lokacije i sa snegom. Vreme sve više ima obeležja prave zime, ali i to se menja 'zahvaljujući' klimatskim promenama.

Pčelinje zajednice su većim delom dana u zimskom klupku i jedina im je briga kako polako, ali sigurno doći do hrane i stvoriti povoljnu temperaturu unutar klupka, odnosno kako se najbolje prilagoditi nepovoljnim vremenskim uslovima.

Ako smo se za njih pobrinuli još pre i dobro ih pripremili za zimu, što zapravo znači da smo osigurali dovoljno kvalitetne hrane, da su one dovoljno jake i da imaju mlade matice te očišćene od varroe, možemo mirno čekati proleće bez ikakvog nepotrebnog uznemiravanja zajednica.

Ipak ne smemo zaboraviti pčelinjak u ovom mesecu jer treba obaviti sledeće poslove: obezbediti mir, povremeno pregledati leta kako ne bi bila zatvorena od snega ili otpalog lišća, napravimo ako još nismo zadnji tretman protiv varoze i proverimo kao i omogućimo da imaju dovoljno hrane.

Ako smo to sve odradili posvetimo se prodaji zaliha meda, povremeno posetimo pokoji sajam ili predavanje kojih ne nedostaje te se pobrinemo ukoliko želimo i fizički dokaz da smo dobro radili pošaljemo uzorak na ocenjivanje kvaliteta meda.

Obezbedite im mir 

Svaki pčelar mora da zna da se košnice ni tokom sezone, a posebno ne sada, ne otvaraju prečesto i kako uznemirene pčele troše sasvim nepotrebno više hrane. To znači da osim što nepotrebno smanjuju zalihe mogu kraće vreme izdržati bez pročisnog leta u hladnijim danima. Najčešće zajednice uznemiravaju ptice koje su u potrazi za hranom, miševi i voluharice, a može ih uznemiriti i sam pčelar ako prečesto ili nestručno lupka po košnicama da bi utvrdio imaju li maticu.

Mir na pčelinjaku je preko potreban, jer svako jače uznemiravanje u ovom razdoblju često znači i uginjavanje dela pčela koje otpadnu iz klupka na podnjaču.

Sad je vreme kad možemo premestiti košnice ako nisu na dobrom mestu. Premeštanje zajednica, ako to želimo iz bilo kog razloga, moguće je ako pčele nisu izletale 20-25 dana pa i manje uz zatvaranje leta na neko vreme. Košnicu prenosimo pažljivo, lagano bez prevelikog potresanja kako se klupko i veći deo pčela ne bi našli na podnjači.


Tagovi

Mirovanje Klupko Pčelinjak u decembru Decembar


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.