Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 02.12.2023. 12:00

Decembar u pčelinjaku: Šta se sve može uraditi tokom zimskog razdoblja?

Mir na pčelinjaku tokom decembra je preko potreban, posebno ako se temperature spuštaju ispod 10 stepeni Celzijusa.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 270
  • 27
  • 0

Decembar, osim kalendarski, poslednji je mesec godine u kojem pčelari obavljaju radove na pčelinjaku. Pčelinje zajednice tad su u mirovanju, pa su radovi uglavnom usmereni na pripremu za sledeću te analiziranje prethodne sezone.

Jedan od najvažnijih radova je dovršavanje utopljavanja pčelinjih zajednica. U Srbiji se već javljaju niske temperature, pa je potrebno omogućiti pčelama dovoljno toplote za preživljavanje zime. To se radi dodavanjem izolacionog materijala na košnicu, poput stiropora, vune, papira ili slame.

Vrlo je bitno nastaviti lečenje protiv varooze pčela. To je parazitska bolest koja može uzrokovati značajne gubitke ako se ne drži pod kontrolom. Stoga upravo sad počinje vreme za zimski tretman protiv ove bolesti.

Osigurati mir

Isto tako, proveravaju se stanja pčelinjih zajednica. Prilikom pregleda treba obratiti pažnju na sledeće:

  • broj pčela u zajednici,
  • veličina i gustoća legla,
  • stanje hrane u košnici te
  • prisutnost bolesti i štetočina.

Ako smo se za njih pobrinuli još pre i dobro ih pripremili za zimu, što znači da smo osigurali dovoljno kvalitetne hrane, da su one dovoljno jake i da imaju mlade matice te da su očišćene od varroe, možemo mirno čekati proleće bez ikakvog nepotrebnog uznemiravanja pčela.

Osim ovih osnovnih radova, može se obaviti premeštanje pčelinjih zajednica na nova postolja. Takođe, mogu se zameniti postojeća stara postolja novima ili prethodno obnovljenim. Savetuje se i pripremiti košnice i okvire za sledeću pčelarsku sezonu.

Mir na pčelinjaku tokom decembra je preko potreban, posebno ako se temperature spuštaju ispod 10 stepeni Celzijusa. Tada svako jače uznemiravanje u ovom razdoblju često znači i uginjavanje dela pčela koje otpadnu iz klupka na podnjači.

Kako započeti sa pčelarstvom?

Pčelarstvo je zahtevan posao koji traži puno znanja i iskustva. Mora se poznavati život pčela, biti spreman na nepredviđene situacije i biti motivisan za rad. Mnogi ulaskom u taj svet greše misleći kako sav bitan posao odrađuju pčele dok pčelar samo treba pokupiti med. Pogrešno! Mora se dobro poznavati život pčela, biti spreman na nepredviđene situacije, mora improvizovati, biti inovator i svakako biti motivisan za rad.

Sad je povoljno vreme za početak bavljenja pčelarstvom. Ako ste zainteresovani za to, prvo što treba da učinite nakon pronalaska lokacije pčelinjaka je potražiti osnovne informacije o ovoj delatnosti. Postoji mnogo knjiga, časopisa i internet stranica koje, zavisno od vašeg predznanja, pružaju osnovne informacije.

Nakon što ste prikupili dovoljno informacija, možete se upisati u pčelarsku školu ili učiti od iskusnog pčelara. Naravno, možete oboje, što je verovatno bolja opcija, ali rezultat zavisi isključivo od vašeg angažmana.


Tagovi

Pčelinjak Utopljavanje pčela Pregled pčela Priprema košnica Radovi u decembru Lečenje varooze


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.