• Uginule pčele
  • 09.03.2019. 19:00

Dino Haračić: Uginula zajednica pčela nije sramota, ali je opasnost

Svaka otvorena košnica u kojoj su stradale pčele predstavlja opasnost za širenje određene bolesti koju druge pčele mogu preneti dalje uzimajući hranu, upozorava pčelar Dino Haračić.

Foto: Bigstockphoto/Kosolovskyy FB/Dino Haračić
  • 282
  • 63
  • 0

Dolazi period toplijeg vremena kada je moguće da pčele tragaju za hranom čak i u drugim košnicama. Evidentno je da svuda na pčelinjacima ima košnica u kojima su uginule pčele tokom zime. U tim košnicama je i med. Kako upozorava pčelar Dino Haračić, svaka otvorena košnica u kojoj su stradale pčele predstavlja opasnost za širenje određene bolesti koju druge pčele mogu preneti dalje uzimajući hranu. 

Prve na udaru su, upozorava on, zajednice na istom pčelinjaku, a onda ide dalje.

Mere opreza

"Svako zašto ima svoje zato! Nema zajednice koja je uginula od lepote! Baš svaka predstavlja opasnost! Apelujte na kolege, pričajte svaki dan  da li ste imali probleme sa gubicima ili ne! Sigurno 90% pčelara imalo je bar neki gubitak. To nije sramota! I meni je uginula jedna zajednica, videćemo od čega. Uradiću laboratorijsku dijagnostiku mrtvih pčela sa poda košnice i onih koje su bile u saću. Sumnjam od čega, ali ću to potvrditi. Nije sramota. Nikad ne znamo šta pčele mogu doneti sa ispaše ili kako odreguju na našu apitehnologiju...", upozorava Dino Haračić i apeluje na sve pčelare da obrate pažnju na sledeće dok je toplo vreme, neka pregledaju sve zajednice i utvrde brojno stanje živih i uginulih zajednica, a zatim:

  1. Neka odmah zatvore košnice gde su uginule pčele
  2. Neka (odmah ako je moguće) što pre uklone košnice sa uginulim pčelama na mesto gde neće biti dostupno drugim zajednicama
  3. Neka pošalju uzorke u najbližu laboratoriju i ustanove tačan razlog uginuća
  4. Saće od uginulih zajednica pretopiti
  5. Hranu iz uginulih zajednica uništiti
  6. Drvenu opremu adekvatno sterilisati pre ponovne upotrebe

"Nemojmo dozvoliti da pozitivni reaktori stoje na pčelinjacima samo da komšije vide poređane košnice. Biću možda i grub, svaki pčelar koga znate da nije postupio po stavkama 2. i 3. treba biti prijavljen inspekciji", jasan je u svom apelu Haračić. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su... Pročitaj više »

Tagovi

Uginule pčele Pčelarstvo Uzrok Širenje bolesti Apel


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi