Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 11.07.2016. 18:00

Dovezli 2,6 miliona mrtvih pčela pred Kongres!

Putujućim protestom "Održimo košnice živima", aktivisti traže zabranu neonikotinoida, vrste pesticida koja se neprestano označava kao izuzetno opasna za pčele.

Foto: Ppetro/Bigstockphoto
  • 1.514
  • 74
  • 0

Putujući protest "Održimo košnice živima", u kome učestvuju farmeri, poljoprivredni stručnjaci i aktivisti, obilazi Sjedinjene Američke Države kamionom na kojem se u plastičnim kontejnerima nalazi 2,6 miliona mrtvih pčela! Naime, grupa "Održimo košnice živima", kako piše portal modernfarmer, ima dvostruki cilj - da edukuje ljude o preko potrebnoj zaštiti pčela, kao i da osigura donošenje zakona koji će zaštititi ove korisne insekte. Kao deo tog napora, te da bi upozorili na to koliko su pčele ugrožene, oni voze kamion sa 2,6 miliona mrtvih pčela.

Ta količina uginulih pčela, kako je objasnila Ena Orelio je - mala. Reč je o 75 košnica. S obzirom na to da je 44% svih košnica u SAD-u, prošle zime, izgubljeno i da je potrebno više od 2 miliona novih košnica samo za oprašivanje zasada badema u Kaliforniji, možemo da zamislimo koliko je mali procenat tih 75 košnica.

Traže zabranu neonikotinoida

Mnogi članovi grupe "Održimo košnice živima", u glavnom gradu, Vašingtonu, sreli su se s članovima Ministarstva za zaštitu životne sredine i poljoprivrede i kongresmenima da bi im uručili peticiju sa više od 4 miliona potpisa kojima se traži zaštita pčela. Uz to su im predali i 2,6 miliona mrtvih pčela!

Njihovi zahtevi se najvećim delom odnose na traženje zabrane korišćenja neonikotinoida, vrste pesticida koja se neprestano označava kao izuzetno opasna za pčele. Uzrokuje čudno, opasno ponašanje pčela, uključujući smanjenje apetita i aktivnosti, nemogućnost reprodukcije i gubitak moždanih ćelija. A kako kažu organizatori, kampanja će biti nastavljena i u budućnosti.

Foto: Ppetro/Bigstockphoto


Tagovi

Protest Pesticidi SAD Neonikotinoidi Aktivisti Zaštita pčele Mrtve pčele


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!