Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Termos-košnice
  • 18.11.2018. 19:00

Dragan Spaić osmislio termos-košnicu i pobrao nagrade

Termos-košnice koje je osmislio Dragan Spaić (25) zadržavaju prednosti i drvenih i stiropornih košnica, a istovremeno ispravljaju nedostatke i jednih i drugih.

Foto: Arhiva Dragana Spaića
  • 5.401
  • 391
  • 1

Termos-košnice, napravljene od drvenih nosača i tri sloja - spoljašnjim od plastike, srednjim od stiropora i mekim drvetom sa unutrašnje strane, odgovor su Dragana Spaića na izazov koji se nametnuo u bavljenju pčelarstvom porodice Spaić. Tražio je način da posao olakša svom ocu,  koji se, nakon operacije, nije želeo odreći  hobija - pčelarstva, ni preći na lakše košnice od stiropora. 

"Moja sestra Maja, devojka Tatjana, čija se porodica takođe bavi pčelarstvom, i ja, razmišljali smo kako da osmislimo lakše košnice, koje će zadržati dobre osobine drvenih košnica, jer je drvo prirodno stanište pčela. Tako smo došli do ideje da košnicu radimo od nosećeg rama i troslojnih stranica. Sa unutrašnje strane je drvo, u sredini stiropor i sa spoljne strane dvoslojna PVC ploča. Ideju smo predložili mom ocu Obradu, koji je profesor na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje. On je prihvatio ideju i napravio konstruktivno rešenje. U saradnji sa Radom Paranosom, koji se, takođe, bavi pčelarstvom, a poseduje i stolarske mašine, napravili smo dva prototipa", objašnjava Dragan Spaić kako se našao u priči o inovacijama.

Pčelinja društva su u termos-košnicama energetski efikasnija

Termos–košnice, objašnjava naš sagovornik, sadrže prednosti i drvenih i stiropornih, i istovremeno ispravljaju nedostatke i jednih i drugih. Lakše su i jeftinije od drvenih košnica, a njihova konstrukcija obezbeđuje odličnu termoregulaciju, što doprinosi i umnožavanju pčelinjih društava, ali i povećanju količine meda.

"Do pčela je drvo, tako da su pčelama obezbeđeni uslovi približni prirodnim, a košnice su istovremeno lakše u odnosu na klasične drvene. S druge strane, potrebnu nosivost i stabilnost obezbeđuje noseći ram. Toplotna izolacija je znatno veća u odnosu na toplotnu izolaciju drvene košnice. Zbog dobrih izolacionih karakteristika stiropora, pčele manje energije troše na grejanje i hlađenje košnica, a više na skupljanje nektara. Nema velikih oscilacija temperature u pojedinim delovima košnice, pa u sezoni matica zaleže sve okvire u nastavku ne izbegavajući krajnje. Pčele nisu u dodiru sa stiroporom, ni sa unutrašnje ni sa spoljne strane", objašnjava Dragan.

Nema velikih oscilacija temperature u pojedinim delovima košnice

Ovaj mladi Trebinjac dodaje da kod korišćenja ovakvih košnica nije potrebna zaštita od prodiranja vode štetnim zaštitnim sredstvima.

Medalje na sajmovima inovacija

Draganova termos-košnica prvi put je predstavljena na sajmu inovacija u kineskom gradu Fošanu, gde je osvojila bronzanu medalju, a on specijalnu diplomu Udruženja inovatora "Građansko inoviranje" iz Singapura. Usledile su nagrade i na drugim sajmovima. U Skoplju je termos-košnica osvojila zlatnu medalju, u Istanbulu  bronzanu, u Zagrebu još jednu zlatnu, a da se radi o odličnoj inovaciji potvdio je i poslednji u nizu, sajam inovacija u Nirnbergu, gde je termos-košnica opet nagrađena zlatom. 

Značajan doprinos u oblasti pčelarstva 

Moguće i pokretanje pogona za proizvodnju

Na adresu Spaića stigla je i ponuda da isporuče određen broj komada ovih košnica pčelaru u Makedoniji. Dragan je svestan da je neophodno ispuniti nekoliko uslova da bi njegova inovacija ušla u proces masovne proizvodnje, pre svega obezbediti novac za proizvodnju nulte serije kako bi se utvrdilo kako će se termos-košnica pokazati i u drugim pčelinjacima trebinjskog regiona i okruženja. 

"Ako bi termos-košnica pokazala dobre rezultate na tržistu, što i očekujemo, a ponude za proizvodnju i dalje budu pristizale, postoji mogućnost da se putem različitih projekata ili u saradnji sa investitorima obezbede sredstva za pokretanje pogona za proizvodnju", kaže naš sagovornik.

Spaići se već skoro dve decenije bave pčelarstvom iz hobija, a njihov pčelinjak na Zupcima trenutno broji oko 20 pčelinjih društava. Dragan je apsolvent na Medicinskom fakultetu u Foči. Pored medicine, njegova druga ljubav je pčelarstvo, kojim se namerava i dalje baviti iz hobija.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Dragan Spaić Termos košnica Trebinje Inovacija Pčelarstvo Prototip


Autorka

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljka prirode i svega što je u vezi sa selom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D