Pčelarstvo postaje sve zanimljive za žene. Pojedine od njih, kao Maja Gršić iz Rume, imaju stalan posao, a pčelarstvo im je propratni. Za mnoge od hobija, pčelarstvo je preraslo u značajan izvor prihoda.
Da je sve više žena koje se bave pčelarstvom potvrdjuje i Maja Gršić iz Rume koja se tim poslom bavi poslednjih nekoliko godina. Kaže, sasvim slučajno je otkrila ljubav prema pčelarstvu, a najveća podrška joj je porodica.
Med i pčelinji proizvodi su sve zastupljeniji na našim trpezama, a najviše se prodaju na manifestacijama koje se tokom letnjeg perioda organizuju širom naše zemlje. Za pčelare, kako Gršićeva kaže, nisu problem kilometri ako imaju šta da ponude.
"Dugo sam razmišljala šta bi to moglo da isupni moje slobodno vreme i otkrila sam da je to pčelarstvo. Ne znam odakle ljubav prema pčelama, ali nisam se pokajala što sam počela ovaj posao. Ja sam jedna od retkih žena koja je u svetu pčeratsva, a u ovom trenutku imam 40 košnica", kaže Gršićeva i dodaje da joj u svemu pomaže porodica, suprug i sinovi, jer ovo i nije baš lak posao, tako da je njihova pomoć neophodna.
"U svakom slučaju pčelarstvo mi donosi mnogo toga. O zaradi ne bih da govorim jer to nije bio osnov početka bavljenja ovim poslom. Upoznajem dosta ljudi, posećujem razne manifestacije, a najviše me raduje što ljudi dolaze kod mene kući po med, što je dokaz da dobro radim svoj posao" kaže pčelarka iz Rume.
Pored meda pčeri spravljaju i druge proizvode kojima je med osnov. Pojedini sebi daju za pravo da smišljaju razne kombinacije, koje na sreću dobro prođu na tržištu. Majina dobitna kombinacija trenutno je čoko med, za koga oni koji su ga probali kažu da je prava poslastica.
"Čoko med je prava poslastica. Med, čokolada, orašasti plodovi su savršeno spojeni i ovo je stvarno nešto što je meni najukusnije, a na bazi meda", kaže Slađana Nikolić iz Rume.
Posećujući razne manifestacije Gršićeva kaže da je zadivljena interesovanjem za med i pčelinje proizvode, ali znanja ljudi o lekovitosti i značaju meda u ishrani.
"Nisam verovala da ljude toliko interesuje pčerastvo. Većina onih koji kupuju moj med ili neke druge pčelinje proizvode toliko toga zna o proizvodnji meda, njegovoj lekovitosti, značaju u ishrani. Pored meda dosta se kupuje propolis, potom melemi za kožu, a u poslednje vreme i aronija i brusnica u medu. Ja imam dosta proizvoda na bazi meda, i svaki od njih je našao svog kupca, što mene ohrabruje da nastavim u istom tempu", dodaje naša sagovornica.
Gršićeva ima u planu i povećanje broja košnica. Takođe, u planu su i novi proizvodi koje treba koristiti u svakodnevnoj ishrani. Naša sagovornica ističe i značaj pčelinjeg otrova koji ima svojstvo jačanja prirodne energije organizma, koji smanjuje negativne uticaje stresa i poboljšava kvalitet sna. Kao rezultat toga, čoveku se vraća energija, miran san, psihički mir, voljnost i dobro raspoloženje. Na taj način se pčelinjim otrovom reguliše i rad nervnog sistema.
Tagovi
Autor