Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 21.04.2022. 18:00

EU će ograničiti pesticid sulfoksaflor na zatvoren prostor?

Sulfoksaflor je odobren u EU 2015., a stvoren je kao alternativa kontroverznoj klasi pesticida poznatih kao neonikotinoidi zbog problema sa uništavanjem pčela.

Foto: Depositphoto/SV_Production
  • 100
  • 7
  • 0

Zbog delovanja na pčele Evropska komisija odlučila je da ograniči pesticid Sulfoksaflor na upotrebu samo u zatvorenom prostoru, ali taj potez nije dobro prošao u SAD-u, izveštava Euractiv.

Sulfoksaflor je odobren u EU 2015. godine, proizveo ga je agrohemijski gigant Corteva. Stvoren je kao alternativa kontroverznoj klasi pesticida poznatih kao neonikotinoidi zbog problema sa uništavanjem pčela.

Do ograničenja je došlo nakon što je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) otkrila da se informacije o uticaju na ove insekte smatraju nedovoljnim da bi njihova opstojnost bila sigurna.

Ugroženi bumbari i solitarne pčele

Evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kiriakides rekla je da je zaštita oprašivača od štetnih pesticida od najveće važnosti za budućnost planete i dece. Navela je da će štetni hemijski pesticidi ili biti zabranjeni ili će njihova upotreba biti ograničena.

"Naučni zaključci EFSA-e pokazuju da upotreba sulfoksaflora na otvorenom može biti štetna za bumbare i solitarne pčele. Sada se moraju preduzeti mere kako bi se njegova upotreba ograničila samo na zatvorene prostore", rekla je Kiriakides.

Nedovoljno je informacija o uticaju sulfoksaflora (Foto: Depositphoto/TesAnka)

Na potezu je izvršna vlast EU

SAD su poslale žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), koja je dužna da odobri ograničenje, tvrdeći da zbog njegove široke upotrebe u SAD-u neće moći da izvoze robu za koju se koristi.

Zvaničnik Evropske komisije je rekao da predlog ne menja maksimalne nivoe ostataka (MRL), a to je najviši nivo rezidua pesticida koji se zakonski toleriše u ili na hrani ili pak hrani za životinje kada se oni pravilno koriste, a koji su trenutno primenjivi. 

Predlog predviđa mogućnost da zemlje članice daju tzv. grejs periode za stavljanje na tržište i korišćenje postojećih zaliha sredstava za zaštitu bilja koja sadrže sulfoksaflor za spoljnu upotrebu nakon izmene ovlašćenja. Posle njihova isteka, razmatraće se revizija postojećih MRL.

Isto se očekuje i za flupiradifuron?

Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), koja je snažno lobirala protiv njenog prvobitnog odobrenja, pozdravila je najavu ograničenja.

"Još 2015. godine bilo je jasno da ova materija predstavlja ogroman rizik za oprašivače u EU", rekao je Martin Dermin, službenik za politiku zaštite životne sredine i zdravlja u PAN Evrope. On se nada da će odluka biti presedan za još jedan pesticid u istoj kategoriji, flupiradifuron, za koji je EFSA već upozorila da bi mogao biti štetan za divlje pčele. Dermin je pozdravio odluku da se krene dalje sa zabranom upotrebe na otvorenom, rekavši da to daje signal industriji pesticida da prestanu sa proizvodnjom i prodajom onih koji su toksični za pčele u EU.

Proizvođači pak ističu da su ispunili sve uslove koji su pred njih bili postavljeni kada je u pitanju proizvodnja sredstva za zaštitu bilja i uticaj na oprašivače. Naveli su da ova odluka sugeriše da i proizvodi koji ispunjavaju zahteve zakonodavstva EU podležu otkazivanju iz sumnjivih političkih razloga.


Tagovi

Evropska Komisija Evropska Unija Pesticid Pčele Zaštita pčela Neonikotinoidi Sulfoksaflor


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nekome ispred kuće raste cveće a mojim komšijama - ni manje ni više nego lubenica! Život je čudo. :D