U pitanju nije samo podržavanje lokalnih pčelara i očuvanje pčela. Pročitajte pre nego se odlučite za med čije je poreklo upitno
Prema nedavnoj izjavi Evropske komisije, gotovo 50 odsto meda na tržištu je lažno, što je ozbiljna pretnja pčelarstvu. Inicijativom Slovenije, promenjena je Direktiva o medu koja će zahtevati označavanje zemlje porekla. Međutim, implementacija ovih mera traje presporo. Najnovija istraživanja, uključujući anketu Evropske pčelarske asocijacije (EBA) pokazuju da je u Nemačkoj čak 80 odsto meda u hipermarketima lažno, a slična situacija je i u Srbiji.
Ovaj sektor se ne može boriti protiv nepoštene konkurencije lažnog meda bez koordinisanih akcija na nivou EU, upozoravaju u EBA-i pozivaju političare da uspostave jasne metode za otkrivanje lažnog meda i referentne laboratorije, kako bi se on uklonio sa tržišta. Potrošači se takođe podstiču da biraju evropske pčelinje proizvode, čime podržavaju lokalne pčelare i očuvanje pčela.
EBA planira aktivno da sarađuje sa organizacijama iz sektora širom kontinenta kako bi se zaustavilo falsifikovanje meda. Revizija Direktive o medu uključuje jasnije označavanje porekla, a ciljevi kao što su uspostavljanje Evropske referentne laboratorije i metode autentifikacije meda treba da budu realizovane što pre, poručuju uz nadu da će politika prepoznati ozbiljnost problema i hitno delovati.
EBA je objavila razloge zbog kojih treba birati domaći proizvod.
1. Izborom evropskog meda, pomažete proizvođačima da održe interes za pčelarstvo i tako doprinosite opstanku ovih korisnih insekata. Divlji oprašivači su gotovo uništeni intenzivnom poljoprivredom, a medonosne pčele mogu preživeti dokle god pčelari imaju simboličan interes za njihov uzgoj. Bez njih, odnosno kontrole parazita, one bi one nestale za manje od dve godine.
2. Domaći pčelari poštuju pravila tradicionalne proizvodnje, brinu o pčelama i isporučuju potrošačima siguran med najvišeg kvaliteta. Evropsko zakonodavstvo osigurava visoke higijenske standarde proizvodnje meda. Domaće pčele nisu tretirane antibioticima i drugim sredstvima zabranjenim na našem kontinentu, zbog čega je mogućnost zagađenja meda isključena.
3. Ovako proizveden med sadrži antioksidante, minerale i probiotske bakterije koji su bolje prilagođeni našem telu nego što se očekuje. Teritorija geografske Evrope proizvodi med neuporedivo boljeg kvaliteta i arome od uvoznog meda, zahvaljujući čistoj prirodi i vodama.
4. Poboljšavate kvalitet svih domaćih poljoprivrednih proizvoda koji zahtevaju oprašivanje, jer - njega ne možete uvesti. Takođe, pomažete očuvanju prirode i bioraznolikosti, jer sve pčele oprašuju ogroman broj divljih biljaka, ključnog dela lanca ishrane u prirodi.
5. Podržavate kulturnu baštinu i vekovima stara kulinarska iskustva koja doprinose našem zdravlju i povezuju nas sa prirodom. Dokazano je da dodavanje meda jelima doprinosi boljoj apsorpciji hranljivih materija iz tih jela u naš organizam.
6. Smanjujete zagađenje životne sredine povezano sa dugim transportom, kao i korišćenje izvora energije u procesu falsifikovanja meda. Nasuprot tome, pčelarstvo poboljšava stanje životne sredine, koristi i oslanja se samo na lokalne prirodne resurse.
7. Podržavate lokalne proizvođače, smanjujete inflaciju i odliv kapitala.
8. Najveći garant kvaliteta imate kada kupujete med direktno od pčelara u vašem području. Ipak, ako ga kupujete u prodavnici, obratite pažnju na zemlju porekla, jer je najsigurniji onaj sa teritorije geografske Evrope. Većina falsifikovanih sadrži šećerne sirupe s dodacima. Takav falsifikovani, "lažni" med većinom nije ni imao kontakta sa pčelama i služi samo za obmanu potrošača i profitiranje falsifikatora.
9. Osim što nije nutritivno vredan, može da sadrži čak i natrijum hidroksid (masna ili kaustična soda), veštačke enzime (koji se takođe dodaju tzv. veganskom "medu"), veštačke ukuse i boje i niskokvalitetne šećere, koji se dodaju tokom falsifikovanja i mogu predstavljati rizik za ljudsko zdravlje. U njemu nema ni najmanje biološke vrednosti koju pravi pčelinji med pruža ljudskom telu. Osim toga, ovakvi izvorni proizvodi sve se više uspešno koriste u apiterapiji.
Tagovi
Autorka