Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski med
  • 23.05.2024. 18:00

Evo osam razloga zašto da koristite evropski med

Doći će do nesagledive štete na prinosima u poljoprivredi, jer bez pčelara nema ni pčela. Zbog klimatskih promena one ne mogu preživeti same, poručuju u Evropskom pčelarskom udruženju

Foto: Shutterstock/Lerner Vadim
  • 186
  • 33
  • 0

Evropsko tržište meda preplavljeno je falsifikatima, i to od 46 odsto do 88 odsto, zavisno od zemlje. Potrošači imaju sve manje izbora da kupe pravi med, a pčelari zbog nelojalne konkurencije sve manje mogućnosti prodaje pčelinjih proizvoda, poručuje Boštjan Noč, predsednik Evropskog pčelarskog udruženja ispred 234.442 članova. 

Ne mogu preživeti same 

U saopštenju navodi kako u nekim regionima pčelari već masovno napuštaju ovaj sektor zbog nepodnošljive finansijske situacije.

"Ako se trenutno stanje hitno ne promeni, bojimo se da će to postati opšti trend koji će dovesti do nesagledive štete na prinosima u poljoprivredi, jer bez pčelara nema ni pčela. Zbog klimatskih promena one ne mogu preživeti same", upozorava predsednik nedavno osnovane organizacije, a čiji je glavni cilj borba protiv lažnog meda.

"Svi zajedno moramo hitno raditi na uklanjanju falsifikata sa tržišta. Potrošačima se mora osigurati pravi pčelinji med, sa svim dobrobitima koje ima za vitalnost i zdravlje ljudi. Falsifikati su samo šećer i ništa drugo ili, što je još gore, mogu da sadrže materije koje štete vašem zdravlju", poručuje. 

Osm razloga zašto da koristite evropski med 

A zašto Evropljani treba da izaberu evropski med, naveli su na svojim stranicama. 

  1. Pomažete opstanku pčela jer odabirom evropskog meda pomažete pčelarima da zadrže interes za ovaj posao. Divlji oprašivači su desetkovani intenzivnom poljoprivredom, a medonosne pčele mogu preživeti sve dok pčelari imaju interes za njihov uzgoj. Bez njih, one bi nestale za manje od dve godine zbog nekontrolisanih izvršitelja.
  2. Na našem kontinentu poštuju se pravila tradicionalne proizvodnje, vodi se briga o pčelama, a med je siguran i najvišeg kvaliteta. Evropski propisi osiguravaju visoke higijenske standarde proizvodnje. Pčele se ne leče antibioticima i drugim zabranjenim sredstvima, pa je mogućnost kontaminacije proizvoda isključena.
  3. Evropski med sadrži antioksidanse, minerale i probiotičke bakterije koje su bolje prilagođene našem telu. On je neuporedivo boljeg kvaliteta i arome od uvoznih, zahvaljujući čistoj prirodi i vodi.
  4. Poboljšavate kvalitet svih domaćih poljoprivrednih proizvoda koji zahtevaju oprašivanje, jer se ono ne može uvoziti. Takođe, pomažete očuvanju prirode i evropske bioraznolikosti, jer pčele oprašuju i veliki broj samoniklih biljaka koje su ključni dio lanca ishrane.
  5. Čuvate kulturnu baštinu i stoletna kulinarska iskustva koja doprinose zdravlju i povezanosti s prirodom. Dodavanje meda jelima doprinosi boljoj apsorpciji hranjivih materija.
  6. Smanjujete zagađenje okoline povezano sa transportom na velike udaljenosti i korišćenje izvora energije u procesu falsifikovanja. Pčelarstvo poboljšava okolinu i koristi i oslanja se na lokalne prirodne resurse.
  7. Smanjujete inflaciju i odliv kapitala iz Evrope, a jedete pravi pčelinji med. Najveću garanciju kvaliteta imate kada ga nabavljate direktno od lokalnih pčelara ili pazite na zemlju porekla prilikom kupovine u prodavnici,
  8. Falsifikovan med može da sadrži natrijum hidroksid (masnu sodu), veštačke enzime, arome, boje i šećere niskog nivoa koji mogu predstavljati rizike za zdravlje. On nema biološku vrednost koju pruža pravi pčelinji med.  

Tagovi

Ugrožene pčele Boštjan Noč Pčelinji med Evropski med Falsifikovan med Klimatske promene Evropsko pčelarsko udruženje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.